Az ENSZ segélyszervezetei tartanak attól, hogy a legrosszabb még hátravan Afganisztánban

2021. augusztus 13. – 12:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ segélyszervezetei humanitárius katasztrófától tartanak a tálib lázadók gyors területfoglalásának hatására, kong a vészharang Afganisztánnal kapcsolatban, írja az MTI.

Shabia Mantoo, a menekültügyi főbiztosság (UNHCR) szóvivője azt mondta: főleg a nők és a gyerekek próbálnak biztonságos helyre menekülni a tálibok elől. Felszólította Afganisztán szomszédos országait, hogy tartsák nyitva határaikat a menekülők előtt. Az UNHCR kész segíteni ezen országok kormányainak abban, hogy ha szükség lesz rá, el tudják látni humanitárius feladataikat – tette hozzá.

Az Élelmezési Világprogram szóvivője, Tomson Phiri amiatt aggódott, hogy a lakosság mintegy harmadának nincs biztosítva az élelemellátása. A program jelezte, 200 millió dollárra lenne szüksége ahhoz az év végéig, hogy segíteni tudják a rászorulókat.

„Tartunk attól, hogy a legrosszabb még hátra van”

– jelentette ki Phiri. A helyzettel kapcsolatban az EU is megszólalt, izolációval fenyegetve a tálibokat. A brit védelmi miniszter pénteken arról beszélt, hogy ha visszatér az al-Kaida nevű terrorszervezet Afganisztánba, a brit katonák is visszatérhetnek.

A tálibok májusban indítottak átfogó offenzívát a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok elkezdett kivonulni az országból. A tálibok péntekre megszerezték a második legnépesebb afgán várost, Kandahárt, emellett Laskargáht, Gaznit és Herát is. Az elmúlt nyolc napban az afgán tartományi székhelyek csaknem felét sikerült ellenőrzés alá vonniuk. A nagyvárosok közül már csak Kabul, Mazar-i-Saríf és Dzsalálábád áll a kormányerők felügyelete alatt.

Afganisztán összeomlásával ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!