Ha újra megjelenik az al-Kaida Afganisztánban, a brit katonák is visszatérhetnek

2021. augusztus 13. – 11:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha visszatér az al-Kaida nevű terrorszervezet Afganisztánba, a brit katonák is visszatérhetnek, mondta a brit védelmi miniszter pénteken.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után az amerikaiak néhány helyi milíciával összefogva alig néhány hónap alatt kisöpörték az országból a tálibokat és a velük összebútorozott al-Kaidát is. Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint Afganisztánt most polgárháború fenyegeti, az al-Kaida visszatérhet, a Nyugatnak pedig meg kell értenie, hogy nem képes azonnal „megjavítani” országokat, és inkább arra kellene összpontosítania, hogy kézben tartsa a helyzetet.

A tálibok péntekre megszerezték a második legnépesebb afgán várost, Kandahárt, emellett Laskargáht, Gaznit és Herát is. Az elmúlt nyolc napban az afgán tartományi székhelyek csaknem felét sikerült ellenőrzés alá vonniuk. A nagyvárosok közül már csak Kabul, Mazar-i-Saríf és Dzsalálábád áll a kormányerők felügyelete alatt.

A tálibok májusban indítottak átfogó offenzívát a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok elkezdett kivonulni az országból. Orbán Viktor másfél hónappal ezelőtt Erdoğan török elnöknek állítólag ígéretet tett egy közös békefenntartó misszióra, de semmit nem tudni a magyar katonák Afganisztánba történő visszatéréséről. Afganisztán összeomlásával ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!