Kilép az Egyetértés a lengyel koalícióból, elveszítette parlamenti többségét a kormányzati tömb

2021. augusztus 11. – 11:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kilép a Jarosław Gowin távozó kormányfőhelyettes vezette Egyetértés párt a lengyel kormánykoalícióból, a döntést a szervezet választmánya szerdán szavazta meg – írja az MTI.

Az Egyetértés szóvivője a választmányi ülés után azt nyilatkozta, a párt képviselői elhagyják a kormánytábor frakcióját az alsóházban, és saját parlamenti csoportot alapítanak. Az Egyetértésnek 12 képviselője van a 460 fős szejmben.

Ha mindannyian távoznak, a Jog és Igazságosság (PiS) által irányított kormánykoalíciónak csak 220 mandátuma lesz, vagyis formálisan elveszíti többségét.

Piotr Müller kormányszóvivő egy szerdai rádióinterjúban ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy az Egyetértés soraiban, valamint más, kormánytáboron kívüli képviselők között is akadnak olyanok, akik támogatása biztosítja a többséget.

Az Egyetértés azután döntött a távozás mellett, hogy a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki kedden kezdeményezte Jarosław Gowin miniszterelnök-helyettes leváltását. Piotr Müller arról beszélt, hogy Gowin az utóbbi időben több alkalommal is kétségbe vonta a kormány lépéseit, és szerintük az Egyetértés „elégtelen tempóban” dolgozott együtt a kormány egyik programján.

Gowin már szombaton kilátásba helyezte, hogy elhagyja a kormánykoalíciót, amennyiben a Jog és Igazságosság az adóreform tervezeteibe nem iktat be bizonyos, a vállalkozóknak kedvező módosításokat. Az Egyetértés szorgalmazta azt is, hogy a kormánypárt enyhítsen a médiatörvény szerdán a parlament elé kerülő tervezett módosításain, melyek a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szólnak.

Több ellenzéki politikus szerint a módosítás célja a kormánnyal szemben kritikus, az amerikai tulajdonú TVN24 hírtelevízió működési engedélyének bevonása.

A médiatörvény-tervezet miatt Varsóban és több más lengyel városban is több ezren tüntettek kedd este. Felszólalt többek közt Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke, aki július elején átvette a fő lengyel ellenzéki párt irányítását.

A kormánykoalíció jelenleg három pártból áll, köztük a Jog és Igazságosság, az Egyetértés, illetve a Szolidáris Lengyelország. A Jog és Igazságosság június közepén megegyezett a Lengyel Megállapodás támogatásáról a volt elnökjelölt, Pawel Kukiz rockénekes által irányított kisebb ellenzéki tömörüléssel. Az egyezség elvileg biztosíthatja a Jog és Igazságosság többségét egyes szavazásokon, amelyeken az eddig 232 képviselővel rendelkező kormánykoalíció nem szavazna egységesen a 460 fős alsóházban. Gowin pártja ebből 12 mandátummal rendelkezik, így ha az Egyetértés minden tagja kilép a koalícióból, a kormány többsége valóban veszélybe kerül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!