Helyettesének leváltását kezdeményezi a lengyel miniszterelnök, a helyettes szerint ez a kormánykoalíció végét jelenti

2021. augusztus 10. – 21:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes leváltását kezdeményezte a miniszterelnök, Mateusz Morawiecki Lengyelországban. Gowin egyben az egyik kisebb kormánykoalíciós párt, az Egyetértés elnöke, írja az MTI és a France24.

Gowin szerint a miniszterelnök lépése egyben a Jog és Igazságosság vezette kormánykoalíció végét is jelenti.

A kormányfő aláírta, és Andrzej Duda elnöknek továbbította a Gowin leváltását kezdeményező beadványt – jelentette be Piotr Müller szóvivő. Gowin fejlesztési miniszter is volt, a szóvivő szerint feladatait a lengyel jog értelmében egyelőre Morawiecki veszi át.

A szóvivő azt mondta, Gowin az utóbbi időben több alkalommal vonta kétségbe a kormány lépéseit, szerintük az Egyetértés „elégtelen tempóban” dolgozott együtt a kormány egyik programján. A szóvivő egyben további együttműködést ajánlott az Egyetértés tagjainak, amennyiben ők meg akarják valósítani a miniszterelnök programját: az úgynevezett Lengyel Megállapodás nevű országfejlesztő programot Gowin többek között az adóreformjai miatt kritizálta. Mint a volt helyettes kifejtette, az Egyetértés pártja „nem fog adót emelni, márpedig a program drasztikus adóemelést jelent”.

Müller arról beszélt, szerinte Gowin leváltása nem fogja a Jog és Igazságosság parlamenti többségének elveszítését jelentei. Gowin ezzel szemben azt mondta, mindez a kormánykoalíció végét jelenti, szerdán az Egyetértés választmányi ülésén a koalíció elhagyását fogja javasolni.

Gowin azt is elmondta, hogy szombaton már kilátásba helyezte, hogy elhagyja a kormánykoalíciót, amennyiben a Jog és Igazságosság az adóreform tervezeteibe nem iktat be bizonyos, a vállalkozóknak kedvező módosításokat. Az Egyetértés szorgalmazta azt is, hogy a kormánypárt enyhítsen a médiatörvény szerdán a parlament elé kerülő tervezett módosításain, melyek a külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szólnak.

Több ellenzéki politikus szerint a módosítás célja a kormánnyal szemben kritikus, az amerikai tulajdonú TVN24 hírtelevízió működési engedélyének bevonása. Gowin hozzátette, a médiatörvénnyel azért nem ért egyet, mert az arra kötelezné az amerikai Discoveryt, hogy részesedéseinek nagy részét Lengyelország állami csatornájának adja át.

A törvény miatt egyébként Varsóban és több más lengyel városban tüntettek kedd este a TVN24 amerikai tulajdonú hírtelevízió védelmében, tiltakozva a lengyel médiatörvény tervezett, sokak szerint éppen a csatorna ellen irányuló módosítása miatt. A TVN24 élő közvetítésében követhető varsói tüntetésen mintegy kétezren vettek részt. Felszólalt Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke, aki július elején átvette a fő lengyel ellenzéki párt irányítását.

A kormánykoalíció jelenleg három pártból áll, köztük a Jog és Igazságosság, az Egyetértés, illetve a Szolidáris Lengyelország. A Jog és Igazságosság június közepén megegyezett a Lengyel Megállapodás támogatásáról a volt elnökjelölt, Pawel Kukiz rockénekes által irányított kisebb ellenzéki tömörüléssel. Az egyezség elvileg biztosíthatja a Jog és Igazságosság többségét egyes szavazásokon, amelyeken az eddig a 232 képviselővel rendelkező kormánykoalíció nem szavazna egységesen a 460 fős alsóházban. Gowin pártja ebből 10 mandátummal rendelkezik, így ha az Egyetértés minden tagja kilép a koalícióból, a kormány többsége veszélybe kerül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!