A hónapok óta vándorló elefántcsorda miatt több mint 150 ezer embert telepítettek ki ideiglenesen Kínában

2021. augusztus 10. – 14:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kínában az elmúlt hónapok során több mint 150 ezer embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát egy vándorló, 14 tagú elefántcsorda miatt. A hatóságok elővigyázatosságból telepítették ki az embereket az ország délnyugati részén fekvő Jünnan tartományban, mivel attól tartottak, hogy az ázsiai elefántok és a helyiek között konfliktusok alakulnak ki – írja a BBC.

Az állami média jelentése szerint eddig több mint 25 ezer rendőr figyelte járművekkel és drónokkal az elefántcsorda mozgását. Az állatok 17 hónappal ezelőtt hagytak el egy jünnani természetvédelmi területet, és több száz kilométeres vándorútra indultak, amire a nemzetközi sajtó is felfigyelt. Az útjuk során mezőkön, erdőkön és városokon is keresztültrappoltak, több száz tonna termést ettek meg, és néhány épületet is megrongáltak.

Ahogy a csorda közeledett a lakott területekhez, a hatóságok úgy kezdték ideiglenesen kitelepíteni az ott élő embereket. A lakosok közül többen arra készültek, hogy ha kell, akkor megvédik az elefántoktól a terményeiket és az otthonaikat. Az állatok júniusra érték el a tartományi fővárost, Kunmingot, ahonnan aztán sikerült őket visszafordítani.

A csorda egyik tagja segít a borjának felmászni egy akadályra 2021. augusztus 9-én – Fotó: JIANG WENYAO / XINHUA / XINHUA VIA AFP
A csorda egyik tagja segít a borjának felmászni egy akadályra 2021. augusztus 9-én – Fotó: JIANG WENYAO / XINHUA / XINHUA VIA AFP

A csorda jelenleg a Hszisuangbannai Természetvédelmi Terület felé tart, oda, ahonnan 17 hónapja elindultak, de még így is több száz kilométer választja el őket az eredeti élőhelyüktől. Megoszlanak a vélemények, hogy mi vehette rá a csordát a vándorlásra. Egyes szakértők szerint csak azért indultak útnak, mert egy tapasztalatlan elefánt került a csorda élére, aki egész egyszerűen eltévedt, a többiek pedig csak őt követték. Mások szerint viszont új élőhelyet kerestek maguknak.

Az ázsiai elefánt veszélyeztetett faj, becslések szerint csupán 300 vadon élő példány van belőle, többségük a dél-kínai Jünnan tartomány vadrezervátumaiban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!