Az Északi-sarkot is elérték a jakutföldi erdőtűz égéstermékei

2021. augusztus 9. – 10:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA műholdfelvételei szerint az orosz Távol-Keleten, Jakutföldön égő erdőtüzek égéstermékei elérték az Északi-sarkot, amire korábban még nem volt példa – írja az MTI.

Az erdőtüzek füstjét a szomszédos régió, a Krasznojarszki határterület több ezer településén is érezni lehet, szombaton már Krasznojarszk városát is beborította a füst. Emellett Irkutszk és Szverdlovszk megyében, valamint Hakaszföldön és Tuvában is lehetett érzeni az erdőtüzek füstjét. Hétfő reggel tizenöt repülőjáratot tartóztattak fel a krasznojarszki repülőtéren az erdőtüzek miatt.

Erdőtűz Jakutföldön 2021. augusztus 8-án – Fotó: Ivan Nikiforov / Anadolu Agency via AFP
Erdőtűz Jakutföldön 2021. augusztus 8-án – Fotó: Ivan Nikiforov / Anadolu Agency via AFP

Az Európai Űrügynökség Kopernikusz-programban használt műholdjainak mérései szerint az oroszországi erdőtüzek június óta rekordmennyiségű, 505 megatonna szén-dioxidot bocsátottak a légkörbe. „Ezen a héten az erdőtüzek füstje több mint 3000 kilométert tett meg Jakutföldről, mire elérte az Északi-sarkot, ami a jelek szerint az első ilyen alkalom a feljegyzett történelemben” – írja a NASA bejegyzése.

A Moscow Times azt írta, hogy médiajelentések szerint a füst olyan távoli helyeken is elhomályosította az eget, mint Mongólia, Grönland nyugati része és Kanada Nunavut tartománya.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!