Greta Thunberg három éve nem vásárolt új ruhadarabot

2021. augusztus 09. – 14:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Greta Thunberg a Vogue Scandinavia magazinnak adott interjújában elítélte a divatipart, mert szerinte az hatalmas mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. A 18 éves svéd klímaaktivista szerint a divatmárkáknak felelősséget kellene vállalniuk a termékeik környezeti hatásáért.

Thunberg bírálta a fast fashion termékek gyártóit, akik olcsó ruhákkal szolgálják ki a szezonális trendek iránti keresletet. Szerinte rendszerváltásra van szükség ezen a téren, és úgy gondolja, hogy a divatot nem lehet tömegesen gyártani és fogyasztani, ez ugyanis a jövőben nem lesz fenntartható.

Az ENSZ jelentése szerint a divatipar összességében a második legszennyezőbb iparág a világon. A szegmens évente mintegy 93 milliárd köbméter vizet használ fel, ami nagyjából ötmillió ember éves vízszükségletének felel meg. Ami a szén-dioxid-kibocsátást illeti, az iparág az összes kibocsátás mintegy 8 százalékáért felelős.

Erre válaszként a divatmárkák elkezdtek lépéseket tenni a karbonlábnyomuk csökkentése érdekében, de Thunberg és más aktivisták szerint ezek csak látszatintézkedések, egyfajta marketingfogások. Thunberg az interjúban elmondta, hogy legutóbb három évvel ezelőtt vásárolt új ruhadarabot, és „az is használt volt”. Mint mondta, leggyakrabban az ismerőseitől kölcsönkapott darabokat hordja.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) hétfőn közzétett jelentéséről azt írta a Twitter-oldalán: „Nem tartalmaz igazi meglepetéseket. Megerősíti azt, amit már több ezer korábbi tanulmányból és jelentésből tudunk, vagyis hogy vészhelyzetben vagyunk. Ez egy szilárd (de óvatos) összefoglalása a jelenleg rendelkezésre álló legjobb tudományos eredményeknek. Nem mondja meg, hogy mit tegyünk. Rajtunk múlik, hogy elég bátrak vagyunk-e ahhoz, hogy a jelentésekben szereplő tudományos bizonyítékok alapján hozzunk döntéseket. Még mindig elkerülhetjük a legrosszabb következményeket, de csak akkor, ha a válságot valóban válságként kezeljük.” (via BBC)

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!