„Vörös kód az emberiségnek” – brutális megállapítások egy fontos új nemzetközi klímajelentésben

2021. augusztus 09. – 10:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az emberiség romboló hatása a klímára „ténykérdés”, közölték nemzetközi klímatudósok, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) tagjai egy fontos új tanulmányban, amit mások mellett a BBC is idéz. A szöveg 2013 óta a legátfogóbb tanulmány a klímaváltozás tudományában.

Az IPCC dokumentumában a tudósok magabiztosan állítják, kétségtelen, hogy az ember hatása miatt melegedett az atmoszféra, az óceánok és a földek.

A tanulmány 42 oldalas, politikai döntéshozóknak szánt összefoglalója szerint:

 • Az üvegházhatású gázok jelenlegi kibocsátása miatt egy évszázadon belül kulcsfontosságú hőmérséklet-emelkedési küszöböt léphetünk át.
 • Nem zárható ki, hogy az évszázad végére a tengerszint két méterrel is emelkedhet.
 • A felszíni hőmérséklet 1,09 Celsiusszal volt magasabb 2011 és 2020 között, mint 1850 és 1900 között.
 • 1970 óta a felszíni hőmérséklet gyorsabban nőtt, mint bármelyik másik 50 éves periódusban az elmúlt kétezer évben.
 • Az elmúlt öt év volt a legmelegebb 1850 óta.
 • A tengerszint emelkedésének sebessége háromszorosára nőtt az 1901–1971 közöttihez képest.
 • Az emberi hatás „nagyon valószínűleg” (90 százalék) a gleccserek és a sarkköri jég csökkenésének fő oka a 90-es évek óta.
 • Gyakorlatilag biztosan állítható, hogy az 1950-es évek óta a hőségextremitások gyakoribbak és intenzívebbek lettek, miközben a hidegextremitások ritkábbak és gyengébbek.

A tanulmány szerint amit az ember okozott a Földnek és a rendszereinek, az évszázados-évezredes időtávban visszafordíthatatlan. Az óceánok melegednek és egyre savasabbak. A hegyi és sarki gleccserek még évszázadokig olvadnak.

A tudósok szerint mindez a jövőben ahhoz vezethet, hogy:

 • 2040-ig minden forgatókönyv szerint elérjük a nevezetes „másfél fokot”, azaz az átlaghőmérséklet az 1850–1900-as évekhez képest 1,5 Celsiusszal nő.
 • A sarkvidék legalább egy alkalommal jégmentes lesz egy szeptemberben 2050-ig.
 • Nőnek az extrém események gyakoriságai.
 • Az extrém tengerszintek, amelyek eddig százévente egyszer voltak, sok helyen már évente lesznek.
 • Valószínűleg sok régióban egyre több tűz lesz.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint az IPCC 1-es munkacsoportjának tanulmánya „vörös kód az emberiségnek”.

„Ha összeadjuk az erőinket, el tudjuk kerülni a klímakatasztrófát. De ahogy az a dokumentumból kiderült, nincs idő késlekedésre, nincs hely kifogásoknak. Számítok a kormányok vezetőire és minden döntéshozóra, hogy a COP26 (a következő nemzetközi klímakonferencia október végén) siker legyen.”

A következő hónapokban tanulmányok sorozatait közli majd a munkacsoport.

A tanulmányról és megállapításairól hamarosan bővebben olvashatnak majd készülő elemzésünkben.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom