New York-i főügyész: A kormányzó több nőt is szexuálisan zaklatott

2021. augusztus 3. – 18:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A New York-i főügyész vizsgálata alapján Andrew Cuomo demokrata kormányzó több nőt is szexuálisan zaklatott, jelentette be a CNN szerint Letitia James főügyész. A vizsgálat megállapításai szerint Cuomo jelenlegi és korábbi állami tisztviselőket és az állami apparátushoz nem tartozó nőket is zaklatott.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy Cuomónak le kellene mondania.

James azt mondta, hogy Cuomo beleegyezésük nélkül fogdosott nőket, szexuális utalású megjegyzéseket tett, és ezzel „ellenséges munkahelyi környezetet teremtett a nőknek”. A saját közvetlen munkatársain kívül Cuomo a védelmét ellátó egyik nővel és másokkal is hasonlóan viselkedett. A jelentésben összesen 11 nő vádolja zaklatással Cuomót, és az ügyészek szerint különböző mértékben mindegyikük állításait megerősítették.

Letitia James New York-i főügyész a bejelentéskor – Fotó: David Dee Delgado / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Letitia James New York-i főügyész a bejelentéskor – Fotó: David Dee Delgado / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Az ügyben készült jelentésben arról is írnak, hogy a kormányzói hivatalban megfélemlítésre és megszégyenítésre építő, a kormányzó gyakori flörtjeit és szexuális tartalmú megjegyzéseit elnéző atmoszféra is hozzájárult ahhoz, hogy a zaklatások megtörténhettek.

A jelentés szerint Cuomo tagadta azokat az állításokat, amiket az ellene valló nők mondtak, de a vizsgálat alatt megszerzett bizonyítékok ellene szóltak. Összesen 179 embert hallgattak ki, a bizonyítékok pedig egy „nagyon aggasztó, de világos képet” festettek, mondta Letitia James. Cuomót 11 órán át kérdezték ki az ügyben.

A CNN szerint a jelentésben jelezték, hogy nem jutottak arra a megállapításra, hogy Cuomo ellen bűnügyi eljárást kell-e indítani. James azonban kijelentette, hogy a kormányzó az állami és a szövetségi törvényeket is megszegte.

Cuomo tévébeszédben reagált az ügyészségi jelentésre, aminek tagadta a megállapításait. Szerinte a tények nagyon máshogy voltak, mint ahogy lefestik a jelentésben, és azt üzente a New York-iaknak, hogy „soha nem értem senkihez illetlenül vagy tettem illetlen szexuális közeledést.” Azt mondta, hogy ügyvédje mindegyik vádra egyenként reagált a honlapján.

Cuomót év elején egymás után több nő vádolta meg erőszakos közeledéssel, szexuális utalásokkal. Mint írtuk, két egykori munkatársa közül Lindsey Boylan hosszú esszében számolt be Cuomo visszatérő és agresszív közeledéseiről, illetlen érintéseiről, a kormányzati gépen javasolt vetkőzős pókerről. Charlotte Bennettet pedig a dörgölőzni próbálkozó politikus állandóan arról próbálta faggatni, hogy volt-e már idősebb férfival, vagy mennyire monogám a kapcsolataiban. Anna Rich esküvői fotós szerint pedig egy lagzin a politikus előbb a hátához ért, majd megérintette az arcát is, végül megkérte, hogy csókolja meg. A nő zavarban volt, lefagyott.

Andrew Cuomo 2020 májusában – Fotó: Johannes Eisele / AFP
Andrew Cuomo 2020 májusában – Fotó: Johannes Eisele / AFP

A 63 éves Cuomo akkor tagadta, hogy bárkit is helytelenül érintett volna meg, de elnézést kért, ha mozdulatait félreértelmezték. Számos politikus, köztük demokrata párttársai közül is többen lemondásra szólították fel Cuomót, akiről egy másik főügyészi vizsgálat azt állapította meg, hogy a koronavírus-járvány első hulláma alatt a valós számoknál jelentősen kevesebb halálesetet jelentett a hivatala az idősotthonokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!