Bíróság elé állítják a 100 éves férfit, akit koncentrációs táborban elkövetett gyilkosságokkal vádolnak

2021. augusztus 2. – 16:30

Másolás

Vágólapra másolva

Egy százéves férfit állítanak bíróság elé Németországban, a gyanú szerint ugyanis a második világháború ideje alatt egy Berlin környéki koncentrációs táborban szolgált az SS kötelékében őrként, írja az AP hírügynökség.

A náci korszak háborús bűneit kivizsgáló neuruppini bíróság szóvivője hétfőn közölte, hogy a tárgyalás október elején indul majd. A gyanúsítottat pedig az idős kora ellenére alkalmasnak tartják arra, hogy lefolytassák ellene az eljárást.

„Az orvosi vizsgálat megerősítette, hogy korlátozottan, de alkalmas a tárgyalásra”

– mondta Iris le Claire bírósági szóvivő, így várhatóan a tárgyalási napok hosszát korlátozzák majd.

Mint arról már korábban írtunk, a gyanú szerint a férfi – akinek a nevét a német adatvédelmi törvények miatt nem hozták nyilvánosságra – 1942 és 1945 között szolgált őrként a Berlin melletti Sachsenhausenben működő koncentrációs táborban. Ennek következtében a férfit 3518-rendbeli gyilkosságban való bűnrészességgel vádolják.

Az „Arbeit macht frei”-, azaz „A munka szabaddá tesz”-felirat a sachsenhauseni tábor kapuján – Fotó: Siewert Falko / dpa Picture-Alliance via AFP
Az „Arbeit macht frei”-, azaz „A munka szabaddá tesz”-felirat a sachsenhauseni tábor kapuján – Fotó: Siewert Falko / dpa Picture-Alliance via AFP

1936 és 1945 között több mint 200 ezer embert tartottak fogva Sachsenhausenban, és ez volt az első koncentrációs tábor, amit teljes mértékben a náci párt paramilitáris szárnya, az SS irányított. Szakértők szerint közel 40-50 ezren haltak meg a táborban, elsősorban az éhezés, a különböző fertőzések vagy a kényszermunka miatt. De végeztek a rabokon különböző emberkísérleteket, és előfordultak tömeges kivégzések is lőfegyverrel, akasztással, vagy épp elgázosítással.

1936 után főleg politikai foglyokat, bűnözőket és homoszexuálisokat hoztak ide, majd az 1938-as Kristályéjszaka után nagyobb csoportokban érkeztek zsidó foglyok is, akikkel különösen kíméletlenül bántak – és akiknek többségét 1942-ben az auschwitzi haláltáborba küldték.

Bár a tábort 1945-ben a szovjetek felszabadították, nem sokkal később ők is létrehoztak ugyanitt egy „speciális tábort” a politikai ellenfelek eltüntetésére.

Nem a százéves férfi az egyetlen, akit a közelmúltban a náci táborok működtetése miatt vádolnak bűnrészességgel az ott elkövetett gyilkosságokban: szeptember végén állítanak bíróság elé egy 96 éves nőt, aki a gyanú szerint a stutthofi (ma: Sztutowo, Lengyelország) koncentrációs tábor SS-parancsnokának titkáraként dolgozott. Az asszonyt több mint 10 ezer rendbeli gyilkosságban vádolják bűnrészesként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!