100 éves férfit vádolnak koncentrációs táborban elkövetett gyilkosságokkal

2021. február 8. – 21:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 100 éves férfit gyanúsítanak azzal, hogy a sachsenhauseni koncentrációs tábor őreként 3518 ember meggyilkolásában vett részt. A vádirat szerint a gyilkosságokhoz való hozzájárulása „lényegi és szándékos volt”.

Az 1936-ban létrehozott sachsenhauseni láger hírhedt volt az elgázosításokkal kapcsolatos korai kísérletekről, amelyek később alapul szolgáltak milliók lemészárlásához a gázkamrákban. A Berlin közelében fekvő tábort 1936-ban nyitották meg és 1945-ig működött. Elsősorban politikai foglyokat helyeztek el, 200 ezer emberből 100 ezer lelte halálát. A tábor területe ma emlékhelyként működik.

Még mostanában is ítélnek el idős embereket, akik részt vettek a gyilkosságokban.

Tavaly a 93 éves Bruno D.-t ítélték el 5230 rendbeli gyilkosságban való közreműködés vádjával. A férfi a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS őrszolgálatot teljesítő tagjaként szolgált a lengyelországi Sztutowo (Stutthof) térségében működtetett koncentrációs táborban.

A múlt héten pedig a mai Lengyelország területén működtetett Sztutowo (Stutthof) tábor egykori titkárnője, a 95 éves Irmgard F. ellen indult eljárás, akit több mint tízezer rendbeli gyilkosság társtettességével, illetve további esetekben gyilkossági kísérlet társtettességével vádolnak.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!