Lulu Lakatos testvére korábban egy pénzzel tömött borítékot lopott el a londoni gyémántlopáshoz hasonló trükkel

2021. július 31. – 19:00

Másolás

Vágólapra másolva

Lulu Lakatos, a gyémántrablással elhíresült tolvaj testvére sem volt szentéletű, Liliana Lakatos ugyanis korábban egy 400 ezer euróval (mintegy 140 millió forint) megtömött borítékot lopott el Svájcban hasonló trükkel, mint amit testvére, Lulu, és a vele együtt dolgozó tolvajbanda alkalmazott Londonban, annál a néhány nappal ezelőtt hírekbe került esetnél, amikor milliárdos értékű gyémántokat tulajdonítottak el. Lulu és Liliana Lakatos egy szélhámosokból álló banda tagjai voltak, akik Európát járva próbáltak bankokat és ékszerüzleteket kifosztani, ügyes trükkökkel.

A Daily Mail brit bulvárlap hosszú cikkben mutatja be azt a londoni bűntényt, amelynek ügyében pár nappal ezelőtt született bírósági ítélet. A Telex is beszámolt arról az esetről, melyben öt és fél év börtönre ítélték Nagy-Britanniában, a Romániában született, de Franciaországban élő Lulu Lakatost. A hatvanéves nő magát drágakőszakértőnek kiadva ellopott hét darab, összesen nagyjából 4,2 millió angol fontot, tehát 1,77 milliárd forintot érő gyémántot egy patinás londoni ékszerüzletből.

Az eset 2016 márciusában történt. A nő, aki Annának nevezte magát a boltban, úgy állított be a luxusékszerekkel foglalkozó Boodles londoni, Mayfairben lévő bemutatótermébe, hogy gazdag orosz megbízói számára szeretne drágaköveket vásárolni. Úgy tett, mintha megvizsgálná a neki megmutatott hét gyémántot, de közben egy bűvészmozdulatot – illetve az angol lap beszámolója szerint hollywoodi filmeket – idéző trükkel kicserélte azokat egyszerű, mezei kavicsokra. Az ügyészek szerint ez volt a legnagyobb értékű lopás, amit valaha elkövettek az Egyesült Királyságban.

Lulu Lakatos – Fotó: METROPOLITAN POLICE / AFP
Lulu Lakatos – Fotó: METROPOLITAN POLICE / AFP

A trükk az volt, hogy az ékszerbolt eladójának figyelmét elterelték egy telefonhívással, mialatt Lulu Lakatos a drágaköveket tartalmazó, lakattal zárt erszényt a táskájába tette. Az eladó igy is gyanút fogott, és kinyittatta Lulu Lakatos táskáját, ám a valódi erszényt egy bűvészzsebben rejthette el a dörzsölt szélhámos, az eladónak pedig egy az eredetihez megtévesztésig hasonló, szintén lakattal zárt erszényt adott vissza, amiben viszont csak értéktelen kavicsok voltak. Ezt azonban csak később vették észre a boltosok.

A brit lap arról is ír, hogy Lulu testvérét, Liliana Lakatost Svájcban egy ehhez nagyon hasonló bűntény miatt körözték, Liliana egy 400 ezer eurót tartalmazó borítékot cserélt ki egy olyanra, amiben fabatkát sem érő papírlapok voltak. Az eset egy berni bankban történt 2014-ben, ahol szintén egy telefonhívással csalták el a banki alkalmazottat, és akkor cserélték ki az eredetit az álborítékra.

A Lulu Lakatos-féle bírósági ügynek egyébként még nincs vége, továbbra is keresik ugyanis a szélhámos tolvajbandájának többi tagját, akik segítettek neki a bűntényben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!