Julian Assange mostantól nem ecuadori állampolgár

2021. július 28. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

Egy bíróság megfosztotta ecuadori állampolgárságától Julian Assange-t, a WikiLeaks alapítóját – írja az MTI.

Az ecuadori hatóságok különböző adminisztratív hibákat találtak Assange állampolgársági kérelmében – eltérő aláírásokat, potenciálisan meghamisított iratokat, elmaradt befizetéseket, írja a Guardian.

A férfi jelenleg a londoni Belmarsh börtönben van kiadatási őrizetben, miután az Egyesült Államok kérvényezte kiadatását.

Assange-t azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy titkosított anyagokat szerzett meg és szivárogtatott ki 2010-ben. Becslések szerint csaknem 500 ezer titkos amerikai diplomáciai távirathoz férhetett hozzá. A kiadatási kérelemben 17 vád kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével kapcsolatos. A WikiLeaks alapítója akár 175 év börtönt is kaphat.

Assange 2012-ben Ecuador londoni nagykövetségén keresett menedéket a kiadatás elől. Hét évet töltött ott az ecuadori kormány védelme alatt, közben állampolgárságot is kapott. Assange eredetileg azért menekült a nagykövetségre, mert a svéd kormány is körözte őt Svédországban elkövetett szexuális bűncselekmények miatt, bár a svéd ügyészség a vizsgálatot már évekkel ezelőtt beszüntette, és 2019-ben visszavonta a körözését.

A londoni büntetőbíróság azonban ezután is fenntartotta a letartóztatási parancsot, amiért nem jelent meg a bíróság előtt. Ez a brit törvények alapján önmagában is bűncselekmény, amelyért egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A londoni Southwark kerület koronabírósága 2019 májusában a maximálishoz közeli, ötven heti börtönbüntetésre ítélte Assange-t. A WikiLeaks-alapítót ennek letöltése óta újra kiadatási őrizetben tartják.

A britek 2021 januárjában nem adták ki Assange-ot az Egyesült Államoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!