Két halálos áldozata is van a leverkuseni vegyipari robbanásnak, öten eltűntek, 31-en megsebesültek

2021. július 27. – 11:25

frissítve

Két halálos áldozata is van a leverkuseni vegyipari robbanásnak, öten eltűntek, 31-en megsebesültek
Fotó: Mirko Wolf / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Oldószerek tartályai robbantak fel, és óriási fekete füst szállt fel a nyugat-németországi Leverkusen városában kedd délelőtt egy ipari parkban – írja az AP. A Chemparkban a tüzet mintegy négy óra alatt sikerült eloltani.

A német dpa hírügynökség beszámolója szerint a baleset a Currenta vállalat által üzemeltetett buerrigi hulladéklerakó telepen történt reggel 9:30-kor, a robbanás pontos oka még nem tisztázott.

Ketten meghaltak, öt ember eltűnt. A robbanásban 31 dolgozó sérült meg, öten súlyosan, őket intenzívosztályon ápolják.

Jóval nagyobb baj is történhetett volna. Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztere azt mondta: az a veszély fenyegetett, hogy felrobban egy második tartály is, amely 100 ezer liter gyúlékony, mérgező anyagot tartalmazott. A helyszínre kivezényelt 300 tűzoltó meg tudta állítani a lángok tovaterjedését, így sikerült elkerülni az újabb robbanást.

A hatóságok az üzemhez közeli városrészek lakóit arra szólították fel, hogy zárják be az ablakokat és az ajtókat, és ne fogyasszák a kertjeikben termett zöldségeket és gyümölcsöket. A játszótereket is lezárták a környéken. A robbanást egy 40 kilométerre lévő szeizmológiai állomáson is érzékelték. A 60 kilométerre lévő Dortmundban is figyelmeztetést adtak ki, ahol a tűzoltóság szerint „nem zárhatók ki az egészségügyi hatások”, és itt is arra szólították fel a lakosokat, hogy tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat.

„Elszomorít bennünket ez a tragikus baleset és az alkalmazott halála. Együttérzünk a hozzátartozókkal és a kollégákkal. Van reményünk, hogy a négy eltűnt személyt élve találjuk meg” – mondta a rögtönzött sajtótájékoztatón Lars Friedrich, a Chempark igazgatója.

A Kölner Stadt-Anzeiger nevű helyi újság azt írta, hogy a környező autópályákat lezárta a rendőrség. A fekete füst északnyugat felé, Burscheid és Leichlingen települések irányába haldt. Később a kölni tűzoltóság Twitteren azt osztotta meg, hogy a levegő szennyezése nem mutat abnormalitást. A füst azóta elszállt, de még vizsgálni fogják, hogy milyen vegyianagyok kerültek a levegőbe.

A Chempark a Rajna partján található, nagyjából 10 kilométerre Kölntől. Leverkusenben található többek között Németország egyik legnagyobb vegyipari vállalata, a Bayer.

Egy videó a füstről:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!