Nem keresik tovább az utolsó eltűnt embert az összeomlott floridai lakóház romjai között

2021. július 24. – 20:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Befejezték a halálos áldozatok utáni kutatást a június végén félig leomlott, 12 szintes floridai ház romjai között, egy 54 éves nőt nem találtak meg, írja a BBC.

Az eltűnt nő családja tehetetlennek érzi magát, és aggódik, hogy rokonukról elfeledkeznek majd. A mentők két hétig kutattak a túlélők után, ekkor viszont a mentés helyett áttértek a holttestek felkutatására. Több mint 13 ezer tonna törmeléket kellett elmozdítaniuk, tizenkét órás műszakokban váltották egymást az elmúlt hetekben. A törmelék nagy részét már elszállították a helyszínről egy raktárépületbe, ahol tovább vizsgálják azokat.

A félig leomlott épület július 4-én – Fotó: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
A félig leomlott épület július 4-én – Fotó: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
A helyszín július 23-án, ahol a június végén összeomlott társasház állt – Fotó: Giorgio Viera / AFP
A helyszín július 23-án, ahol a június végén összeomlott társasház állt – Fotó: Giorgio Viera / AFP

A floridai Miami közelében lévő Surfside-ban június 24-én omlott össze egy 136 lakásos társasház egyik része, 55 lakás semmisült meg. A toronyház lakóinak többségét álmában érte a katasztrófa, 97 ember halt meg. A mentést többször fel kellett függeszteni az omlás veszélye miatt, majd az épen maradt épületszárnyat bontották el robbantással, tartva attól, hogy összeomlik a közelgő Elsa hurrikán széllökéseitől.

Az továbbra sem egyértelmű, hogy mi okozta a negyven éve felhúzott lakóépület összeomlását, az azonban kiderült: egy mérnökiroda egy 2018-as vizsgálata során azt állapította meg, hogy a lakóház súlyos szerkezeti problémákkal küzd, ezért javítási munkákat javasolt, melyeket azonban soha nem végeztek el. Idén áprilisban egy levelet is kaptak a ház lakói, melyben a komplexum közös képviselője arról tájékoztatta őket, hogy az először 2018-ban jelentett károk „jelentősen súlyosbodtak”, és azonnali javítás nélkül hamarosan „elkezdenek sokszorozódni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!