Peking: Rágalom a Microsoft Exchange-kibertámadásokkal kapcsolatos vád

2021. július 20. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Rágalomnak nevezte Peking az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió vádját, hogy a Microsoft Exchange-szerverek elleni kibertámadás-sorozatot a kínai vezetés parancsára hajtották végre.

Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a nyugati kampány teljes mértékben politikai indíttatású, Kína lejáratásáról és nyomásgyakorlásról szól. Washington nem állt elő kellő bizonyítékkal a „rágalmak” alátámasztására – tette hozzá.

Mint beszámoltunk róla az Axios híre alapján, az Egyesült Államok, a Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) és szövetségeseik rosszindulatú kibertámadások elkövetésével vádolják Kínát, azt állítva, hogy ők álltak a Microsoft Exchange Server elleni év eleji, márciusban nyilvánosságra került támadás mögött. Ez az első alkalom, hogy a NATO hivatalosan is elítélte Kína kibertevékenységeit.

Az úgynevezett „Microsoft Exchange-szerverek” elleni kibertámadás ügye márciusában pattant ki. Szakértők szerint a kibertámadás lehetővé tette, hogy a hekkerek a szervereken keresztül hozzáférjenek globális számítógépes hálózatokhoz. Becslések szerint a hekkertámadás több mint negyedmillió szervert és legalább harmincezer szervezetet, vállalatot és helyi kormányzatot érintett világszerte.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn azzal vádolta meg a kínai hatóságokat, hogy védelmezik és még buzdítják is a kibertámadások elkövetőit. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO), Nagy-Britannia és az Európai Unió (EU) hétfőn szintén nyilatkozatban reagáltak a Microsoft Exchange-szerverek meghekkelésére.

Keddi sajtótájékoztatóján Kato Kacunobu japán kormányszóvivő elmondta: japán vállalatok is célponttá váltak az „APT 40” néven ismert – a hétfői vádak szerint a kínai állambiztonsági minisztériumhoz kötődő – hekkercsoport által kivitelezett kibertámadásokban.