Fej nélküli holttesteket mutogatott a tévében a szerb belügyminiszter

2021. július 19. – 11:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fej nélküli holttestekről mutogatott képeket Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter vasárnap este a tévében, írja a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A belügyminiszter részben kitakart fotóin állítása szerint a rettegett Veljko Belivuk emberei láthatók, akik előbb egy kivégzés előtt álló férfit fognak, majd a már fej nélküli holttestről készítettek fotókat, amiből kések álltak ki, és vér szivárgott egy edénybe. Egy másik képen levágott emberi lábfejek voltak, írja a lap.

Vulin szerint a fotókat a Veljko Belivuk embereinek mobiltelefonjain találták.

Veljko Belivuk bandájáról mi is írtunk, például amikor a vezért és még 16 társát februárban letartóztatták. Belivuk, más néven Velja Nevolja, vagyis Bajkeverő Velja a Partizán Belgrád Grobari (Sírásók) nevű hírhedt szurkolói csoportját vezette. A csoport lényegében az egyik montenegrói szerb maffia, a kavači klán belgrádi leágazása volt, akik háborúban álltak egy rivális montenegrói klánnal és a csapat másik szurkolói csoportjaival is.

A rendőrség szerint Belivuk és bandája a szurkolói csoportot lényegében csak álcának használta, a valóságban egy gyilkosságokkal, drogkereskedelemmel, emberrablásokkal és pénzmosással foglalkozó bűnszervezetet alkottak, és kifejezetten az erőszakosabb fajtából. A banda a Partizán stadionjának helyiségeit használta a fegyverek és a drogok elrejtésére is.

A csoport sok gyilkosságot a montenegrói klánvezér Radoj Zvicer megrendelésére követett el, a gyilkosságokról videókat készítettek, és azokat eljuttatták Zvicernek. Egy belgrádi külvárosban volt egy magas kerítéssel körbevett, biztonsági kamerákkal felszerelt házuk, amit kifejezetten a gyilkosságokra tartottak fent: ide vitték megölni áldozataikat, akiknek maradványait megsemmisítették, a nagy teljesítményű darálókkal a csontjaikat is porrá zúzták.

Az erről szóló nyomozás részeredményeit májusban Aleksandar Vučić szerb elnök osztotta meg a tévében, szintén tobzódva a részletekben és tocsogva a vérben. A szerbiai sajtó szerint az adásban összesen 17-szer mondta ki, hogy a gyilkosok „csevapot készítettek az áldozatok húsából”, amivel eléggé traumatizálta az érzékenyebb nézőket.

Ennek ellenére Vučić kormányát is kapcsolatba hozták a Belivuk klánnal. Slaviša Kokeza, aki a szerb labdarúgó-szövetség vezetőjeként a gyanú szerint maga is bűntársa volt a klánnak, korábban Vučić testőre volt (már nincsenek olyan jóban, Kokezát most a szerb elnök meggyilkolásának tervével vádolják), de Vučić egyik fia, Danilo szintén a radikális szurkolókkal barátkozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!