Durvul a szerb futballmaffia ügye, most a szövetség elnökét vették őrizetbe

2021. március 1. – 18:32

frissítve

Durvul a szerb futballmaffia ügye, most a szövetség elnökét vették őrizetbe
A Crvena Zvezda és a Partizan Belgrád sáljai, ritkán férnek meg ilyen békében. Fotó: Brückner Gergely / Telex.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Slaviša Kokeza a szerb elnök, Aleksandar Vučić volt testőre volt, most már nincsenek jóban.

Folytatódik a döbbenetes szerb futballmaffia ügy. Déli szomszédunknál ez egy meghatározó, sorsfordító eljárás, amelyben a futballszurkolókból szervezett különböző maffiák a legsúlyosabb bűncselekmények egész sorozatát követték el.

Az őrizetbe vett személyek ellen kábítószer-kereskedelem, gyilkosság és emberrablás gyanújával indított eljárást az ügyészség. Sajtóértesülések szerint a most kiengedett elnök ellen is folytatódik a nyomozás.

A Bajkeverő és a Sírásók

Az ügy kulcsfigurája Bajkeverő Velja (Veljko Belivuk, más néven Velja Nevolja), aki a Partizán Belgrád Grobari (sírásók) nevű híres, vagy inkább hírhedt szurkolói csoportját vezette. A bűnszervezet állítólagos vezetőjét egy hónappal ezelőtt, további 16 gyanúsítottal együtt tartóztatták le Belgrádban.

Hogy bonyolultabb legyen a képlet, rengeteg alcsoport is van, akik hol összefognak, hol egymás ellen fordulnak. Maga a Bajkeverő főleg a Janičari és Principi csoportokban volt meghatározó, de a radikálisoknak van vagy ötven altagozata. Közülük is többeket letartóztattak, például az Alcatraz vezetőjét, de komolyabb gárda, a Déli Front, a Betiltott Sírásók, az Extrém Fiúk, a Kontra, a Fejvadászok vagy a Vukovári Sírásók.

Az elnök maga is focizott

Az RTS állami televízió beszámolója szerint a most kihallgatott 43 éves sportvezetőt, Slaviša Kokezát a helyi maffia feltételezett főnökének informátorai vádolták meg. Letartóztatásuk idején a hatóság házkutatást végzett a Partizan Belgrád és a Crvena Zvezda labdarúgóklubok stadionjaiban is, ahol jelentős mennyiségű fegyvert és terhelő dokumentációt talált.

Szerbiában és néhány más balkáni országban évtizedek óta szivárognak be a bűnözők és a rendőrség kémei a különböző szurkolói csoportokba, több drukker pedig a kábítószer-kereskedelemben érdekelt kartelleknek dolgozik.

A fociszövetség elnöke Szarajevóból, egy boszniai szerb családból származik, focista pályafutását a közeli „acélvárosban”, az NK Čelik Zenica csapatánál kezdte, amely nemcsak a bosnyák fociban, de korábban az egyesített jugoszláv bajnokságban is sikeres, rendre első osztályú klub volt.

Később az elnök egy kisebb belgrádi klubban focizott, az FK Brodarac csapatában, ahol már nemcsak játszott, de itt lett sportvezető is. Majd a Crvena Zvezda vezetésébe is bekerült, de összetűzésbe került a szurkolókkal és lemondott. 2015-től a Szerb Labdarúgó Szövetség igazgatóságának alelnöke volt, és 2016. május 20-án megválasztották elnöknek.

Politikai kötődés

Slaviša Kokeza tagja volt a szélsőjobboldali Szerb Radikális Pártnak, majd a Szerb Haladó Pártnak (SNS). 2008 júliusától bukkant fel Aleksandar Vučić jelenlegi elnök, akkori főtitkár mellett mint testőr. Állítólag egyszer meg is sebesült, amikor még Radovan Karadzic letartóztatása ellen tiltakozott a párt.

Kokeza később sikeres üzletember lett, akinek sok informatikai cége van, és közeli kapcsolatban állt a politikával. Az ellenzék korábbi vádjai szerint Aleksandar Vučić és Slaviša Kokeza egyfajta monopol helyzetben levő birodalmat építettek az informatikai piacon. Kokezát egy amerikai jelentés is erős orosz és állami kapcsolatrendszerrel hozta összefüggésbe.

Már nincsenek jóban

Most azonban már aligha vannak jóban, mert, mint Aleksandar Vulin belügyminiszter bejelentette, Kokeza megtagadta a poligráfos tesztelést, pedig a rendőrök arról is kérdezték volna, hogy részt vett-e Aleksandar Vučić szerbiai elnök meggyilkolásának állítólagos tervében. Vučić maga sokszorosan érintett, egyik gyermeke, Danilo is a radikális szurkolókkal barátkozik, fotókon jelenik meg, testőréről pedig most az elnök kijelentette, hogy nem tudja elhinni, hogy Kokeza, vagyis egy bizalmi embere nem vállalja a poligráfos vizsgálatot.

A szerb elnök már előre jelezte, ha bemutatják a focis maffia ügyének részleteit, az az egész világot sokkolni fogja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!