Két amerikait börtönre ítéltek Japánban a volt Nissan-vezér szöktetésének ügyében

2021. július 19. – 09:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Japánban hétfőn megszülettek az első ítéletek Carlos Ghosn volt Nissan-vezér megszökésével kapcsolatban: két év börtönre ítélték az amerikai hadsereg különleges alakulatának veteránját, Michael Taylort, fiát, Petert pedig egy évre és nyolc hónapra.

A két Taylorra akár három év börtönbüntetés is várhatott volna, miután bűnösnek vallották magukat az ügyben, és a múlt hónapban könnyek között kértek bocsánatot a bíróságtól. Ekkor azt mondták, megbánták szerepüket abban, hogy Ghosnt egy dobozba rejtve egy magángép fedélzetére csempészték. Az ügyészek szerint Taylorék 1,3 millió dollárt kaptak a szolgáltatásaikért cserébe, és további 500 ezer dollárt az ügyvédi költségekre.

A korrupcióval vádolt üzletembert szállító gép a Kanszai repülőtérről szállt fel 2019 végén, és Libanonba, szülőhazájába szállította Ghosnt. Libanonnak nincs kiadatási egyezménye Japánnal, a férfi azóta is ott tartózkodik. A házi őrizetben tartott Ghosn valószínűleg úgy hagyhatta otthonát titokban, hogy egy zenekar a lakására ment – látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján –, de a valódi cél az volt, hogy a Nissan-vezért egy hangszertokban kicsempésszék az őrizetből. Ezután gyorsvonattal juthatott el Tokióból Oszakába. A műveletekben egy biztonsági magáncég volt a segítségére.

Japánban a volt Nissan-vezért azzal vádolják, hogy egy évtized alatt 9,3 milliárd jennel (85 millió dollárral) alulbecsülte a Nissan pénzügyi kimutatásaiban a saját javadalmazását, és közel-keleti autókereskedéseknek nyújtott kifizetéseken keresztül szivattyúzta ki a pénzt a cégből. Greg Kelly, a Nissan egy korábbi vezetője, akit azzal vádolnak, hogy segített Ghosnnak eltitkolni az ügyleteit, szintén bíróság elé áll Tokióban. Ghosn és Kelly egyaránt tagadja a vádakat, előbbi azt állítja, azért szökött meg, mert fogva tartásának körülményei az emberi jogok „megcsúfolásával” értek fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!