Bűnösnek vallotta magát a Nissan-vezér szöktetésében az amerikai exkommandós és fia

2021. június 14. – 10:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek vallotta magát hétfőn egy tokiói bíróságon zajló perben két amerikai férfi: apát és fiát azzal vádolják, hogy törvényt szegve segédkeztek Carlos Ghosn, a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség egykori vezérigazgatójának megszöktetésében – írja az MTI a hírügynökségi beszámolókra hivatkozva.

Michael Taylor nyugalmazott amerikai kommandós és fia, Peter a Tokióban zajló per első napján a bíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem vitatják az ügyészség által ismertetett vádiratban foglaltakat. A vád szerint Michael és Peter Taylor segített Ghosnnak abban, hogy elkerülje az igazságszolgáltatást. Mindkettejüket február 2-án adták ki az amerikai hatóságok Japánnak.

Ghosn, aki a Renault, a Nissan és a Mitsubishi Motors részvételével létrehozott autóipari szövetség vezetője volt, fényes pályafutás után, 2019-ben távozott tisztségéből, miután a japán hatóságok azzal vádolták meg, hogy saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira. Ghosn ártatlannak vallotta magát.

Aztán a Japánban házi őrizetben tartott Ghosn 2019 decemberében rejtélyes módon szökött meg az országból egy biztonsági magáncég jóvoltából. Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján.

Később az üzletembert egy hangszertokban kicsempészték a lakásából.

Valószínűleg gyorsvonattal jutott el Tokióból Oszakába, a Kanszai nemzetközi repülőtérre, ahonnan magánrepülőgépen Törökországba, majd onnan Libanonba utazott, ahol a gyerekkorát töltötte. Libanon és Japán közt nincs kiadatási egyezmény, Bejrútot pedig az Interpol sem kötelezheti Ghosn őrizetbe vételére.

Menekülését a japán igazságszolgáltatás elfogultságával indokolta, szerinte fogva tartásának körülményei az emberi jogok „megcsúfolásával” értek fel. Az ügyészség szerint Michael és Peter Taylor a szökés után találkozott a cégvezetővel egy tokiói szállodában, ahova közvetlenül a házi őrizetéből szökött. Onnan szállították a hangszertokban Oszakában, majd megkerülve a vámvizsgálatot egy magángép fedélzetére csempészték, és Törökországba szállították.

Az ügyészség szerint a két Taylor 1,3 millió dollárt (kb. 376 millió forintot) kapott azért, hogy segédkeztek a szökésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!