Egy amerikai exkommandós és fia szöktethette ki Japánból a Nissan cégcsoport korrupcióval vádolt vezérét

2021. március 22. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emeltek hétfőn Japánban két amerikai állampolgár ellen, akiket azzal vádolnak, hogy közük volt Carlos Ghosn, a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség egykori vezérigazgatójának megszöktetéséhez, írja a Kyodo és az AFP hírügynökségekre hivatkozva az MTI.

A vád szerint Michael és Peter Taylor segített Ghosnak abban, hogy elkerülje az igazságszolgáltatást. Mindkettejüket február 2-án adták ki az amerikai hatóságok Japánnak. Az üggyel összefüggésben Tokió még egy amerikai állampolgár, George-Antoine Zayek kiadatását is kérte az Egyesült Államoktól.

Carlos Ghosn azután szökött Japánból Libanonba 2019 végén, hogy megvádolták 5 milliárd jen, azaz nagyjából 14 milliárd forint elsikkasztásával, és őrizetbe vették. A japán hatóságok azzal vádolják az üzletembert, hogy saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira. A szöktetést azt követően hajtották végre, hogy Ghosn 1,35 milliárd forintos óvadék ellenében feltételesen szabadlábra került.

Az üzletemberhez közel álló források szerint a szökést egy biztonsági magáncég szervezte meg. Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján. Később az üzletembert egy hangszertokban kicsempészték a lakásából. Feltehetően gyorsvonattal jutott el Tokióból a Oszakába, ahonnan magánrepülőgépen Törökországba, majd onnan Libanonba utazott, ahol a gyerekkorát töltötte.

Michael Taylor (világosszürke pulóverben) és George-Antoine Zayek (Taylor mögött) az isztambuli repülőtéren – Fotó: TURKISH POLICE / DEMIROREN NEWS AGENCY (DHA) / AFP
Michael Taylor (világosszürke pulóverben) és George-Antoine Zayek (Taylor mögött) az isztambuli repülőtéren – Fotó: TURKISH POLICE / DEMIROREN NEWS AGENCY (DHA) / AFP

Az ügyészség szerint Michael Taylor visszavonult amerikai kommandós és fia, Peter Taylor a szökés után találkozott a cégvezetővel egy tokiói szállodában, ahova közvetlenül a házi őrizetéből szökött. Onnan szállították a hangszertokban Oszakában, majd megkerülve a vámvizsgálatot egy magángép fedélzetére csempészték, és Törökországba szállították.

Libanon és Japán közt nincs kiadatási egyezmény, Bejrútot pedig az Interpol sem kötelezheti Ghosn őrizetbe vételére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!