Kinevezte az ukrán parlament az új belügyminisztert

2021. július 16. – 14:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Denisz Monasztirszkij a váratlanul lemondó Arszen Avakov utódja lett.

Az új belügyminiszter kinevezését 271 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban – írta az MTI.

„Nem ígérem, hogy minden problémát azonnal megoldok. Ez lehetetlen. Ígérem viszont, hogy szakmailag és elsősorban miniszterként fogom végezni munkámat, és kész vagyok méltósággal szolgálni a nép és az állam érdekét”

– hangoztatta a politikus a szavazás előtti felszólalásában.

Az új miniszter szavai szerint munkájában elsősorban a szervezett bűnözés elleni küzdelemre, a rendőrségen belüli törvénysértők felelősségre vonására, a regionális vezetéssel és a társadalommal való kapcsolatépítésre, a közúti biztonság erősítésére, a minisztérium valamennyi tevékenységi körének digitalizálására, a kábítószerek terjesztése elleni küzdelemre, a határvédelemre, valamint az ország belső stabilitásának és védelmének fokozására, a krími és a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területek Ukrajnába történő visszaintegrálására fog koncentrálni. Nem is olyan kicsi ez a lista.

Monasztirszkij eddig a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló, a törvényhozásban többségben lévő Nép Szolgája párt frakciójának a tagja és a parlament rendészeti bizottságának elnöke volt. A 41 éves politikus jogi végzettséggel rendelkezik, ukrán sajtóforrások Avakov emberének tartják. Magát felszólalásában Zelenszkij csapatának a tagjaként aposztrofálta. Az elnöknek megköszönte az iránta tanúsított bizalmat, és röviden beszámolt az eddig általa vezetett rendvédelmi bizottság munkájáról.

Elődje, Avakov kedden nyújtotta be lemondását – nem indokolva meg döntését –, a parlament csütörtökön hagyta jóvá távozását a tárca éléről. Avakov több mint hét éven át vezette a belügyminisztériumot. A rejtélyes lemondásról korábban itt számoltunk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!