Lemondott az ukrán belügyminiszter

2021. július 14. – 14:30

frissítve

Lemondott az ukrán belügyminiszter
Arszen Avakov – Fotó: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter levélben mondott le tisztségéről, a hírt az ukrán belügyminisztérium sajtóosztálya kedden közölte, de a lemondás okát nem hozták nyilvánosságra – írja a Reuters.

A Reuters hiába kért részletesebb tájékoztatást, sem az ukrán elnök, sem Volodimir Zelenszkij irodája, sem a minisztérium sajtóosztálya nem válaszolt a hírügynökség kérdéseire.

Avakov 2014 óta dolgozott a belügyminisztérium élén. A lemondott belügyminiszter egy Kijevben évekkel ezelőtt meggyilkolt oknyomozó újságíró ügyében folyamatban lévő eljárás miatt korábban ellentétbe került Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A 44 éves Pavel Seremet az élettársa és egyben főnöke autójával indult munkába 2016 nyarán, amikor robbantásos merénylet áldozata lett. Az ukrán rendőrség akkor előzetesen előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságnak minősítette az esetet.

Az elnök már májusban arról beszélt, nem tudja, hogy Avakov maradhat-e a miniszteri pozíciójában, ha a bíróság ártatlannak találja az ügy gyanúsítottjait, akik egyébként a kelet-ukrajnai szakadárokkal folytatott háború veteránjai.

A Pavel Seremet meggyilkolásával gyanúsított veteránok mellett tüntetők követelik Arszen Avakov lemondását 2020. július 4-én – Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A Pavel Seremet meggyilkolásával gyanúsított veteránok mellett tüntetők követelik Arszen Avakov lemondását 2020. július 4-én – Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Júniusban az ukrán bíróság a gyanúsítottak közül két, korábban elfogott veteránt házi őrizetbe helyezett át. A bírósági meghallgatások komoly tiltakozásokat váltottak ki, a tüntetők szerint ugyanis a megvádolt veteránoknak nem volt közük Pavel Seremet halálához. Avakov lemondását nem csak emiatt követelték, tavaly júliusban rendőri brutalitásra hivatkozva akarták leváltatni az ellene tüntetők.

A parlament biztonsági kérdésekkel foglalkozó bizottságának vezetőhelyettese, Zelenszkij párttársa, Irina Verescsuk korábban nyilvánosan is javasolta az elnöknek, hogy váltsa le Avakovot a belügyminisztérium éléről. Újságíróknak nyilatkozva azt mondta: szerinte ha Zelenszkij kéri, Avakov biztosan beadja a lemondását, akkor is, ha magától nem távozna posztjáról.

A belügyminiszter lemondása csak akkor lesz érvényes, ha azt a parlament is elfogadja, a parlamentben egyébként Zelenszkij pártjának van többsége. A lemondott Avakov utódjának Dennis Monasztirszkijt jelölheti a kormánypárt sajtóértesülések szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!