Segélyhívások érkeznek a németországi árvízben összeomlott házak alól

2021. július 16. – 10:21

frissítve

Segélyhívások érkeznek a németországi árvízben összeomlott házak alól
Schuld, Németország – Fotó: Bernd LAUTER / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Németországban már több mint 100 halálos áldozata van az esőzések miatti árvizeknek. A száz éve nem látott ítéletidő az ország nyugati részén túl Belgiumban és Hollandiában is pusztít. Belgiumban már tíz felett a halottak száma, az ottani áradás miatt egy magyar állampolgárt is ki kellett menteni. A 20 éves férfit már biztonságos helyre szállították – közölte a Telexszel a belgiumi magyar konzul, Varsányi Balázs.

Észak-Rajna–Vesztfália tartományban legkevesebb ötvenen, Rajna-vidék–Pfalzban legalább harmincan vesztették életüket.

200 ezres város is veszélyben

Belgiumban 15-re nőtt a halálos áldozatok száma legalább négy ember eltűnt, 21 ezret kellett evakuálni. Luxemburgban szintén ezreknek kellett elhagyniuk otthonukat – írta az MTI.

Belgium legsúlyosabban érintett térsége a francia nyelvű vallon tartomány déli, délkeleti régiója, ahol a folyók megáradtak, a partok közelében fekvő városok és települések lakóinak helyzete továbbra is aggasztó.

Több tucat várost zártak le a forgalom elől, házak dőltek össze vagy váltak lakhatatlanná. A medrükből kilépett folyók autókat sodortak el. A régióiban a vezetékes víz többfelé ihatatlanná vált. A szolgáltató figyelmeztetést adott ki, hogy egyes helyeken a csapvizet nem szabad fogyasztani, még forralt állapotban sem.

Péntek délelőttre az időjárás javult, a jelentések szerint a legtöbb belgiumi folyó vízszintje stabilizálódott vagy apadni kezdett. Noha a Meuse vízszintje sem emelkedett az éjszaka folyamán, katasztrófától tartanak az ország keleti felében található Liege-ben. A folyó felsőbb szakaszán épített vízzárógát esetleges meghibásodása miatt a szakértők szerint víztömeg zúdulhat a hozzávetőleg kétszázezer lakosú nagyvárosra, ugyanis a vízszintet szabályzó gát hat zsilipéjéből kettő működik. Liege polgármestere még csütörtökön arra szólította fel a lakosokat, hogy lehetőség szerint hagyják el a várost.

Rendkívüli helyzet Hollandiában

Hollandiában a sajtó pénteki beszámolója szerint az elmúlt napok heves esőzései által leginkább érintett régió az ország keleti felében fekvő Limburg tartomány, ahol számos település, köztük Maastricht alacsonyabban fekvő kerületeinek lakosságát evakuálták. A tartományban legkevesebb 12 ezer embert telepítettek ki. Mivel a sok helyütt sárral elárasztott épületek állapotfelmérése később kezdődhet csak meg, nem tudni, hogy a legtöbb érintett település lakosai mikor térhetnek vissza otthonaikba – írták. A holland kormány a hadsereget is bevetette a mentési és árvízvédelmi munkálatokhoz.

Mark Rutte ügyvezető miniszterelnök azt mondta, a rendkívüli árvíz katasztrófának számít, ezért a kabinet aktiválta a rendkívüli esetekben érvényes kártérítésről szóló törvényt. A szabályozás révén a kormány részben fedezi azokat a károkat, amelyeket a biztosítók nem térítenek meg.

Nincs már 1300 eltűnt

A természeti katasztrófát leginkább megszenvedő járásban, Ahrweilerben 50-60 embert keresnek.

A járási közigazgatási hivatal csütörtök este még azt közölte, hogy 1300 embert tartanak nyilván eltűntként. Ezt pénteken azzal magyarázták, hogy a mobilszolgáltatás akadozása miatt sok embert nem lehet elérni telefonon.

Számos településen éjszaka is tartott a mentés, a tűzoltóság, a katasztrófavédelmi szervezet (THW) és a hadsereg (Bundeswehr) egységei több ezer embert helyeztek biztonságba veszélyessé vált otthonukból – írta az MTI.

Péntek reggel a Köln melletti Erfstadt Blessem nevű negyedében alakult ki a legdrámaibb helyzet.

A helyi hatóságok közlése szerint az alámosások miatt megrogyott vagy összeomlott számos lakóépület, amelyekből segélyhívásokat regisztrálnak.

Sok lakó a figyelmeztetések ellenére visszatért otthonába, vagy nem is hagyta el. Mentésüket nehezíti, hogy a környéken gázszivárgás van, amelyet egyelőre nem tudtak megszüntetni.

Bad Neuenahr-Ahrweiler, Németország – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters
Bad Neuenahr-Ahrweiler, Németország – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

A hét elején kezdődött esőzések miatt megáradt patakok és folyók egy viszonylag szűk területen, Wuppertalban és környékén és a Köln–Bonn–Koblenz alkotta vonaltól a belga, luxemburgi és holland határig húzódó, nagyjából harminc kilométeres sávban pusztítottak a legnagyobb erővel.

A dombvidék völgyeiben sok patak és kisebb folyó kanyarog, rendszerint csendesen, árvizet ritkán okozva. Ezért a nagyobb németországi folyókkal, például a Dunával ellentétben nemigen vannak védművek, gátak vagy bármikor bevethető mobilgátak.

Ugyancsak fontos tényező, hogy a domborzati viszonyok miatt a települések általában éppen a folyóvizek mentén, a völgyek alján terülnek el, ahol felgyülemlett a rendkívüli mennyiségű csapadék, amely egy laposabb vidéken egyenletesebben oszlott volna el, kisebb kárt okozva.

Ugyanakkor a katasztrófa fő oka a legtöbb szakértő szerint mégis inkább az éghajlatváltozás, amely előidézte a napokig folyamatosan tartó heves esőzést.

Orbán Viktor segítséget ígért

A számos emberéletet követelő és súlyos anyagi károkat okozó németországi áradások miatt Orbán Viktor Angela Merkelnek írt levelében a magyar emberek nevében kifejezte részvétét és együttérzését az áldozatok családjainak – tájékoztatta az MTI-t a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője péntek reggel.

Havasi Bertalan közlése szerint a magyar miniszterelnök megrendüléssel értesült a katasztrófáról, és egyúttal biztosította a német kancellárt, hogy Magyarország kész minden rendelkezésére álló eszközzel segítséget nyújtani az érintett településeknek a természeti csapás okozta károk elhárításához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!