Újabb 160 jelöletlen sírt találtak egy kanadai bentlakásos iskolánál

2021. július 14. – 10:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb jelöletlen sírokra bukkantak egy őslakos gyerekek számára létrehozott egykori bentlakásos iskola közelében a Kanada nyugati részén lévő Penelakut-szigeten – írta az MTI az ottani őslakos közösség vezetőjére hivatkozva. A több mint 160 újabb sír azonosítását követően Bob Chamberlin, Brit Columbia őslakos közösségeinek vezetője kedden leszögezte: mindez csupán „a jéghegy csúcsa”.

Joan Brown, a penelakut törzs főnöke kiemelte, hogy sok sír még a mai napig feltáratlan. A CTV kanadai műsorszolgáltató emlékeztetett arra, hogy a bentlakásos iskola egyik korábbi dolgozóját, a katolikus misszió tagjaként szolgáló Glenn Doughtyt 1991-ben négy év börtönbüntetésre ítélték, mert harminc évvel korábban szexuálisan bántalmazott négy őslakos gyereket.

Justin Trudeau kanadai kormányfő mély fájdalmát fejezte ki a penelakut és az országban élő más őslakos közösséggel történt bánásmód miatt. Azt mondta, hogy bár a halottakat nem támaszthatják fel, az élők elmondhatják az igazságot, és együtt küzdhetnek tovább az őslakosokkal a hátrányos megkülönböztetés és a rendszerszintű rasszizmus ellen.

A korábban Kuper-sziget néven ismert területen 1890-től 1975-ig működött katolikus bentlakásos iskola. Néhány héten belül több mint 1000 ilyen sírra bukkantak, felszakítva ezzel az erőszakos asszimiláció okozta sebeket. Nem sokkal korábban a Saskatchewan tartományban fekvő Marievalban 751 jelöletlen sírt találtak, május végén pedig 215 sírra bukkantak a Brit Columbiában található Kamloopsban. Az esetek rendkívül megrázták a kanadaiakat.

A katolikus egyház 1831-től egészen 1996-ig működtetett bentlakásos iskolákat az országban. Ez idő alatt összesen nagyjából 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától. A beszámolók szerint nagyon sokan közülük nyomorúságos körülmények között tengődtek, bántalmazták, szexuálisan kihasználták őket, és nagyon sokan alultápláltak voltak. A jelenlegi ismeretek szerint legalább 3200 gyermek vesztette életét az egyházi bentlakásos intézményekben, a többségük tuberkulózisban. Részletesen erről itt írtunk.

Trudeau júniusban arra kérte Ferenc pápát, hogy utazzon Kanadába, és kérjen bocsánatot az egyház nevében. Hangsúlyozta: nemcsak a bocsánatkérés lenne fontos, hanem az is, hogy az Kanadában történjen meg, közvetlenül a kanadai őslakosok előtt. A pápa fájdalommal fogadta a beszámolókat, de egyelőre nem követte meg az őslakosokat.

A jelöletlen sírokról szóló hírek napvilágra kerülését követően ismeretlen tettesek több katolikus templomot felgyújtottak Kanadában. Jóllehet Stephen Harper volt kanadai miniszterelnök 2008-ban bocsánatot kért honfitársai nevében az őslakos gyerekekkel történt bánásmód miatt, számos kanadai őslakos közösség a több nemzedék életét meghatározó létesítményeket teszi felelőssé a jelenlegi társadalmi problémákért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!