751 jelöletlen sírt találtak egy volt bentlakásos iskola területén Kanadában

2021. június 24. – 22:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kanadai őslakosok 751 jelöletlen sírt találtak egy korábbi bentlakásos iskola területén Saskatchewan tartományban, írja a BBC.

Mint azt megírtuk, az már korábban kiderült csütörtökön, hogy újabb több száz sírt fedeztek fel, akkor az őslakosokat képviselő egyik civil szervezet úgy vélte, a Saskatchewan fővárosától, Reginától 140 km-re keletre fekvő helyszínen találhatják meg az eddigi legtöbb áldozatot.

Egész Kanadát megrázta májusban, amikor kiderült, hogy egy Kamloopsnál működő egykori iskola területén 215 gyerek maradványait találták meg. A katolikus egyház által fenntartott létesítmény több mint száz éve nyílt meg azzal a céllal, hogy az őslakosok gyermekeit kényszerrel asszimilálják. Büntették az őslakos kultúra gyakorlását, és nagyon sok visszaélés történt. A gyerekeket gyakran elhanyagolták, nem kaptak megfelelő egészségügyi ellátást, valamint lelkileg, fizikailag és szexuálisan is bántalmazták. Mindezek a halálukban is közrejátszhattak. Erről részletesen itt írunk>>>

A kamloopsi mellett még közel 140 hasonló ilyen iskola működött, és indián közösségek feltételezték, hogy máshol is sok áldozatot találhatnak. Akár 6000 felett is lehet az ilyen intézményekben az évtizedek alatt meghalt őslakos gyerekek száma.

A sasketchewani iskola 1899 és 1997 között működött, a BBC szerint egyelőre nem zárják ki, hogy a jelöletlen sírok közül nem mindegyik köthető az intézményhez.

Cadmus Delorme, a cowessess törzs főnöke a saskatchewani helyszínről azt mondta, elképzelhető, hogy sírkövek is voltak a helyszínen, de azokat az iskolát üzemeltető katolikus egyház eltávolíttathatta. Azt is mondta, hogy azt egyelőre nem állapították meg, hogy az összes jelöletlen sír gyerekeké volt-e, voltak szóbeszédek arról, hogy felnőtteket is eltemettek a területen.

Bobby Cameron, egy másik őslakos vezető az MTI szerint azt mondta, arra számít, hogy további sírokat fognak találni a Kanada-szerte működött létesítmények területén. „Ez emberiesség elleni bűncselekmény volt, az őslakosok elleni támadás” – jelentette ki. Azt mondta, hogy nem hagynak fel erőfeszítéseikkel, míg meg nem találják az összes sírt.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közleményében arról írt, hogy szörnyen elszomorította a 751 jelöletlen sírról szóló bejelentés. Szerinte ez szégyenletes emlékeztetője annak a rendszerszintű rasszizmusnak, diszkriminációnak és igazságtalanságnak, ami korábban az őslakosok ellen irányult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!