Lukasenko a menekültek átengedésével zsarolná a Nyugatot, egyre több a határátlépés Litvániába

Legfontosabb

2021. július 6. – 00:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az észt hatóságok rendőröket küldenek Litvániába, miután a belarusz határon tavalyhoz képest a sokszorosára nőtt az illegális migráció – közölte hétfőn az észt rendőrségi és határőrségi hivatal. Az MTI tudósítása szerint Egert Belitsev hivatalvezető közölte: a tízfős rendőri egység szerdán utazik egy hónapra Litvániába. Tallinn támogatja Litvániát a válság rendezésében, és az észt rendőrség szerepvállalásával értékes tapasztalatokkal szerez.

Az év eleje óta Litvániában 1232, főként ázsiai országokból érkezett határsértőt vettek őrizetbe, akik a belarusz határon át jutottak be az országba. Ez tizenötször több, mint tavaly egész évben, amikor 81 határátlépőt tartóztattak fel.

Június 22-én a belügyminisztérium még 498 illegális határátlépésről adott hírt, vagyis csak az elmúlt két hét alatt két és félszeresére nőtt a számuk. A Belarusz felől érkező határsértők zöme iraki állampolgár volt, vagy olyan, aki irakinak mondta magát, de nem volt semmilyen személyazonosító okmánya. Emellett irániak, szíriaiak és kis számban belarusz állampolgárok is voltak köztük.

A litván határ 1070 kilométeres szakasza egyben schengeni határ is. A szomszédos országok közül a Belarusszal közös határszakasz a leghosszabb, 502 kilométeres.

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök május végén a parlamentben azt mondta:

Belarusz eddig akadályt képezett a drogcsempészek és az illegális migránsok számára, de mivel a Nyugat nyomást gyakorol rá, lehetséges, hogy Minszk elgondolkozik azon, hogy továbbra is ezt tegye-e.

Az Európai Unió tavaly október elején vezetett be büntetőintézkedéseket Belarusszal szemben. Az EU felvette a szankciós listájára azokat, akik feltehetően felelősek az augusztusi elnökválasztás utáni ellenzéki tüntetések elfojtásáért.

Májusban hatalmas nemzetközi botrányt okozott, hogy a belarusz hatóságok a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatának eltérítése után Minszkben tartóztattak le egy belarusz újságírót, akit a kormány elleni tömegtüntetések szervezésével gyanúsítanak. Mint kiderült, a gépen utazott a belarusz KGB négy embere is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!