Volt település, ami szinte teljesen megsemmisült, már 170-nél több tűzzel küzdenek Kanadában

2021. július 4. – 10:42

frissítve

Volt település, ami szinte teljesen megsemmisült, már 170-nél több tűzzel küzdenek Kanadában
2021. július 1-jén kiadott kép az egyik erdőtűzről – Fotó: BC WILDFIRE SERVICE / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már 170-nél is több tüzet próbálnak eloltani a tűzoltók Kanada Brit Columbia tartományában, ahol rekordhőséggel kellett szembenézniük a lakosoknak az elmúlt héten, írja a BBC. A tüzeket több helyen villámcsapások indíthatták el: a helyi hatóságok szerint pénteken 12 ezer villámcsapás történhetett az érintett területen.

350 katona felkészült arra, hogy segítsen a lakosok evakuálásában a veszélyeztetett településeken, jelentette be Harjit Sajjan védelmi miniszter. A Vancouvertől 350 km-re északra található Kamloops környékén több településen is felszólították a lakókat, hogy hagyják el otthonukat.

Legkevesebb két ember meghalhatott Lyttonban, a néhány száz fős falu 90 százaléka megsemmisült. A polgármester szerint tizenöt perc alatt borították be a lángok a települést.

Lyttonban dőlt meg a kanadai melegrekord, kedden 49,6 Celsius-fokot mértek. Az egészségügyi tisztviselők szerint a hőség országszerte 719 ember halálát okozhatta az elmúlt héten.

A hőmérséklet az óceánhoz közelebbi részeken már mérséklődik Kanadában, de Brit Columbiában egyelőre még nem javul a helyzet, ezért további erdőtüzek kialakulásától tartanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!