Futótűz pusztít a kanadai faluban, ahol 49 fokot is mértek a napokban

2021. július 2. – 10:05

frissítve

Futótűz pusztít a kanadai faluban, ahol 49 fokot is mértek a napokban

Másolás

Vágólapra másolva

Azok után, hogy sorozatban dőltek meg a hőmérsékleti rekordok – volt, amikor 49,6 Celsius-fokot is mértek – a kanadai Lyttonban, a néhány száz fős falura futótűz csapott le, a település 90 százaléka megsemmisült. A BBC-nek Jan Polderman, a falu polgármestere azt mondta:

„Nem sok minden maradt Lyttonból, 15 perc alatt az egész falut beborították a lángok, mindenhová elért a tűz.”

Szerencsésnek érzi magát, hogy még időben el tudta hagyni az otthonát, mielőtt azt is elérte volna a tűz. Az emberek gyorsan összeszedték a holmijukat és a háziállataikat, beszálltak a kocsijukba, és elmenekültek, mesélte. A térség képviselője, Brad Vis közlése szerint többen is megsérültek a tűzben.

A tüzet nemcsak a száraz időjárás és a hőség, hanem az erős, időnként 77 kilométer per órás szél is táplálta, volt, ahol 10-20 kilométer per órás sebességgel terjedt a tűz. Korábban több ezer négyzetméteren lángolt az erdő a falu közelében, de a települést már egy másik futótűz érte el.

A hőhullámnak több halálos áldozata is van Kanadában: Brit Kolumbiában 486 halálesetet jelentettek az elmúlt öt napban, Vancouverben péntek óta több mint 130 hirtelen halálesethez vonult ki a rendőrség. A szakértők még találgatják, hogy a napokban látott hőhullám és a pusztító tűzesetek összefüggésbe hozhatók-e a klímaváltozással.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!