Több tucat halálos áldozata van már az extrém hőségnek Kanadában

2021. június 30. – 15:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kanadában kedden már a harmadik egymást követő napon dőlt meg a hőmérsékleti rekord, amikor 49,6 Celsius-fokot mértek Lyttonban, Brit Columbiában.

Az ilyen extrém hőségek az idősek és alapbetegségekkel rendelkezők körében rendre sok áldozatot szednek, péntek óta több mint 130 hirtelen halálesethez vonult ki a vancouveri rendőrség, a magas szám minden valószínűség szerint a durva hőhullámmal áll összefüggésben, derül ki a BBC cikkéből.

John Horgan, Brit Columbia miniszterelnöke szerint a tartományban valaha tapasztalt legmelegebb hét „katasztrofális következményekkel járt a családok és a közösségek számára”. Az Egyesült Államok északnyugati részén szintén rekordok dőltek meg a napokban, és ott is voltak halálos áldozatok. Kanadában és az Egyesült Államok nyugati részén egy Kaliforniától az Északi-sarkvidékig terjedő, statikus, magasnyomású forró levegő okozta. A tengerparti területeken már enyhült a hőmérséklet, de a szárazföld belsőbb területein egyelőre nem sok lehűlés tapasztalható.

Szakértők szerint az éghajlatváltozás növeli a szélsőséges időjárási események, például hőhullámok gyakoriságát. Ugyanakkor nehéz bármelyik konkrét eseményről eldönteni, hogy a globális felmelegedés nélkül is bekövetkezett volna-e.

Kövess minket Facebookon is!