Újraválasztották Jaroslaw Kaczynskit, a lengyel Jog és Igazságosság párt elnökét

2021. július 03. – 19:31

Másolás

Vágólapra másolva

Elsöprő többséggel újraválasztotta a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt kongresszusa Jaroslaw Kaczynski pártelnököt, írja az MTI. A pártelnök újraválasztását 2451 küldött támogatta, 18-an szavaztak ellene, és öten tartózkodtak.

Jaroslaw Kaczynski egykori kormányfő, jelenlegi kormányfőhelyettes 2003 januárja óta tölti be a nemzeti konzervatív párt elnöki tisztét. A pártelnöki megbízatás 4 évre szól. A 72 éves vezető az újraválasztását követően is megerősítette, hogy ez lesz az utolsó pártelnöki időszaka, többet nem vállal.

A tisztújító kongresszust megnyitó délelőtti beszédében Kaczynski összefoglalta a PiS sikereit, de beszélt azokról a hibákról is, amelyek kiküszöbölése nélkül nincs esély a következő választási győzelemre. A Lengyel Megállapodásra, vagyis a nemrég meghirdetett országfejlesztő kormányprogramra utalva aláhúzta, hogy a jelenlegi évtized végén, a következő elején a lengyelországi életszívonal elérheti az Európai Unió átlagát, néhány évvel később pedig a gazdagabb uniós országok szintjére is kerülhet.

Kaczynski szót ejtett a sajtóról is, úgy ítélve meg, hogy a túlsúlyban lévő kormányellenes irányultságú lengyel sajtó álhíreket terjeszt, és hatással van a párt népszerűségére, amely csökkent a legutóbbi választási eredményekhez képest.

A következő parlamenti választás 2023-ban esedékes Lengyelországban, a legutóbbi, 2019-es választásokon a Jog és Igazságosság párt 43,6 százalékot szerzett, idén júniusi felmérésekben viszont 36,5 százalékos támogatottsága volt.

Az Európai Unió (EU) tagországainak tíz pártja, köztük a Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) vezetői pénteken fővárosaikban egy időben Európa jövőjéről írtak alá közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az EU eszméje mellett, de elutasítják az európai szuperállamot.