Újraválasztották Jaroslaw Kaczynskit, a lengyel Jog és Igazságosság párt elnökét

2021. július 3. – 19:31

Másolás

Vágólapra másolva

Elsöprő többséggel újraválasztotta a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt kongresszusa Jaroslaw Kaczynski pártelnököt, írja az MTI. A pártelnök újraválasztását 2451 küldött támogatta, 18-an szavaztak ellene, és öten tartózkodtak.

Jaroslaw Kaczynski egykori kormányfő, jelenlegi kormányfőhelyettes 2003 januárja óta tölti be a nemzeti konzervatív párt elnöki tisztét. A pártelnöki megbízatás 4 évre szól. A 72 éves vezető az újraválasztását követően is megerősítette, hogy ez lesz az utolsó pártelnöki időszaka, többet nem vállal.

A tisztújító kongresszust megnyitó délelőtti beszédében Kaczynski összefoglalta a PiS sikereit, de beszélt azokról a hibákról is, amelyek kiküszöbölése nélkül nincs esély a következő választási győzelemre. A Lengyel Megállapodásra, vagyis a nemrég meghirdetett országfejlesztő kormányprogramra utalva aláhúzta, hogy a jelenlegi évtized végén, a következő elején a lengyelországi életszívonal elérheti az Európai Unió átlagát, néhány évvel később pedig a gazdagabb uniós országok szintjére is kerülhet.

Kaczynski szót ejtett a sajtóról is, úgy ítélve meg, hogy a túlsúlyban lévő kormányellenes irányultságú lengyel sajtó álhíreket terjeszt, és hatással van a párt népszerűségére, amely csökkent a legutóbbi választási eredményekhez képest.

A következő parlamenti választás 2023-ban esedékes Lengyelországban, a legutóbbi, 2019-es választásokon a Jog és Igazságosság párt 43,6 százalékot szerzett, idén júniusi felmérésekben viszont 36,5 százalékos támogatottsága volt.

Az Európai Unió (EU) tagországainak tíz pártja, köztük a Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) vezetői pénteken fővárosaikban egy időben Európa jövőjéről írtak alá közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az EU eszméje mellett, de elutasítják az európai szuperállamot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!