Ledöntötték II. Erzsébet királynő szobrát az őslakos gyerekekkel való bánásmód miatt Kanadában

2021. július 2. – 17:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Viktória királynő és II. Erzsébet királynő szobrait ledöntötték Kanadában az ország őslakosokkal szembeni bánásmódja elleni tiltakozások közepette a Kanada-napon rendezett tüntetéseken, írja a Sky News.

A tüntetések azok ellen a bentlakásos iskolák ellen irányultak, melyeket azzal a céllal hozta létre a kanadai kormány a katolikus egyház közreműködésével, hogy a Kanada területén élő őslakosok gyermekeit kényszerrel asszimilálják. Több mint 150 ezer gyermeket kényszerítettek az intézetekbe, amelyek Viktória királynő uralkodása alatt nyíltak meg, és végül az 1970-es években zártak be.

Büntették az őslakos kultúra gyakorlását, és nagyon sok visszaélés történt. A gyerekeket gyakran elhanyagolták, nem kaptak megfelelő egészségügyi ellátást, valamint lelkileg, fizikailag és szexuálisan is bántalmazták. Mindezek többezer őslakos gyerek halálához járulhattak hozzá. Május 28-án 215, június 23-án 751, most szerdán pedig 182 gyermek maradványait találták meg ilyen bentlakásos iskolák területén.

A csütörtöki tüntetések során a manitobai Winnipegben, a Viktória királynő szobra körül „nincs büszkeség a népirtásban” skandálás hallatszott. A szobrot festékkel öntötték le, mielőtt a tömeg egy kötél segítségével ledöntötte volna. A talapzatot vörös kézlenyomatokkal borították be. Nem sokkal később a tüntetők a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet emlékművét is ledöntötték.

A gyermeksírok sokkoló felfedezése után a helyi indián törzsek vezetői felelősségre vonást követelnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!