Szúrópróbaszerűen ellenőrzik Olaszországban az EU-s védettségi igazolványt

2021. július 1. – 23:13

Másolás

Vágólapra másolva

A két milánói repülőtéren, a Linate és a Malpensa légikikötőben szúrópróbaszerűen ellenőrizték, hogy az érkezők rendelkeznek-e védettségi igazolással – írta meg az MTI.

Csütörtökön közel ötvenezer utas indult vagy érkezett a két repülőtéren, ami a pandémia előtti időszakkal összehasonlítva a megszokott július eleji forgalomnak kevesebb mint a felét jelentette. A Leonardo da Vinci római repülőtéren csak az onnan induló utasok védettségét bizonyító papírokat vagy digitális igazolásokat ellenőrizték. Az érkezők esetében a kiindulási állomásokon végzik az ellenőrzést – jelentette az olasz sajtó.

Az oltással nem rendelkezőknek indulás előtti 48 órában végzett negatív teszt-eredményt kell felmutatni. Az egészségügyi tárca csütörtök esti adatai szerint 51,7 millió olasz kapott már védőoltást, de közülük csak 18,8 millióan részesültek második adagban is, vagyis a lakosság 34,9 százaléka.

Uniós védettségi igazolást csak az oltottak kapnak, ennek ellenére az olasz hatóságok bejelentései szerint egyre több helyszínre és eseményre való belépést a Covid-igazoláshoz akarnak kötni, többek között a szórakozóhelyekre történő belépést.

Csütörtöktől Magyarországon is beszerezhető az uniós Covid-igazolvány, másik nevén zöldigazolvány. Ez biztosítja a határátlépést és a szabad mozgást az uniós tagországok között, teszt- vagy karanténkötelezettség nélkül. Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb információkat az igazolványról, ebben a cikkünkben pedig a rendszer hibáiról számoltunk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!