Szivárványos oldallal reagált a melegellenes törvényre a belga lap, amely visszautasította Orbán fizetett hirdetését

2021. június 29. – 12:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A De Standaardnak nem szokása, hogy reklámokkal szembeszálljon a kormányokkal. Ma mégis egy teljes oldalt címzünk Orbán Viktornak. A magyar miniszterelnök a napokban médiafelületet próbál vásárolni az európai sajtóban” – ezekkel a sorokkal kezdte a De Standaard online oldalán Karel Verhoeven, a lap főszerkesztője annak a magyarázatát, hogy miért is közöltek a keddi számukban egy széthasított szivárványszínű zászlóként kinyomtatott oldalt, közepén a magyar zászló színeivel.

Az oldal közepén egyetlen mondat áll angolul, ez:

„Kedves Orbán Viktor, a törvényeknek sosem szabadna különbséget tennie szerelem és szerelem között.”

Az alján pedig azt írják, hogy a kormányoknak nem lenne szabad meghatározniuk, hogyan szabad beszélni a szerelemről.

Fotó: De Standaard
Fotó: De Standaard

A főszerkesztő azt is megmagyarázta, miért nem közölték a magyar miniszterelnök hirdetését. Álláspontja szerint Orbán a fizetett hirdetésben azt állította, az Európai Parlamentnek nincs legitimitása, és a nemzeti kormányokat kell erősíteni. „A De Standaard úgy döntött, hogy nem teszi közzé ezt a hirdetést. Mert túl cinikus médiafelületet eladni egy kormányfőnek, aki korlátozta az országában a szabad sajtót” – fogalmazott a főszerkesztő.

A 444.hu szerint Verhoeven a nemrég elfogadott melegellenes törvényt is ugyanilyen cinizmusnak tartja, és azt írja róla, hogy megtiltja a fiatalok homoszexualitással kapcsolatos tájékoztatását és korlátozza a homoszexualitás és transzszexualitás kommunikációját.

„A törvény jól szemlélteti, hogy ha a véleménynyilvánítás szabadságát megsemmisítik, akkor a diszkrimináció és a megaláztatás mértéke már határtalanná válik. Ez az emberi jogok nyilvánvaló megsértése egy európai országban” – idézett a 24.hu a főszerkesztőtől, aki a fentiek miatt döntött úgy, hogy reklámként közlik a szivárványos oldalt a lapban.

„Ha egy európai országban törvényben akarják meghatározni, hogy melyik szerelem legitim és melyik nem, és hogyan beszélhetünk a szerelemről, akkor azt ellensúlyoznunk kell minden eszközünkkel. A sajtószabadság, amit mi szerkesztőként, ön pedig olvasóként nagyra tart, tökéletesen alkalmazza most ezt”

– írta Verhoeven.

Orbán fizetett hirdetését nem a De Standaard utasította el egyedül, azonban szombaton a spanyol és dán olvasók viszont megismerhették a magyar miniszterelnök vízióját az EU jövőjéről. A hirdetés Dániában a Jyllands-Posten nevű jobbközép napilapban, Spanyolországban az ország harmadik legolvasottabb napilapjában, a Jyllands-Postenhez hasonlóan jobboldali ABC-ben jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!