Megtépázott házak, kigyulladt autó – videón a csehországi tornádó pusztítása

2021. június 25. – 08:11

frissítve

Megtépázott házak, kigyulladt autó – videón a csehországi tornádó pusztítása
A csehországi Moravská Nová Ves a tornádó után 2021. június 25-én – Fotó: David W Cerny / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid videót tett közzé a dél-morvaországi katasztrófavédelem a tornádó okozta pusztításról. Megtépázott házak, leszakadt vezetékek és kigyulladt autó maradt a csütörtöki vihar után.

Péntek reggel már három halálos áldozatról lehet tudni, és több mint hatvanan megsérültek, tíz ember sérülése súlyos. Michaela Bothová, a dél-morvaországi mentőszolgálat szóvivője hangsúlyozta a cseh közszolgálati televízónak, hogy ezek a számok csak a kórházban kezeltekre vonatkoznak, a mentők a helyszínen több száz személynek nyújtottak elsősegélyt, illetve kezelték sérüléseiket. „A kórházakban három személyt nem sikerült megmenteni, sérüléseik rendkívül súlyosak voltak” – mondta részletek ismertetése nélkül. Nem kizárt, hogy az áldozatok és a sérültek száma a nap folyamán még változni fog, mert a szélvihar pusztította épületek átkutatását a tűzoltók még nem fejezték be.

Antonín Tesarík, a hodoníni kórház igazgatója pedig arról beszélt, hogy a sérülések jelentős részét különféle csonttörések, fejsérülések teszik ki. „A kórházban olyan a helyzet, mintha háború tört volna ki” – jegyezte meg Tesarík. Hozzátette, hasonlóan néznek ki a tornádó által sújtott települések is. Hrusky, Luzice és Moravská Nová Ves és Hodonín településeken házak tucatjait rombolta le a szélvihar. Pontos adatok a károkról egyelőre nincsenek.

Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter bejelentette, a hatályos szabályok alapján személyenként minden formalitás nélkül, csak személyazonossági igazolványa felmutatásával 58 ezer koronás (mintegy 800 ezer forint) gyorssegélyt vehet fel mindenki, akit kár ért, fedél és eszközök nélkül maradt.

Marek Babisz, Hrušky alpolgármestere szerint az 1500 fős település felét porig rombolta a vihar. A településen áthaladó tornádó autókat vágott házakhoz, és letépte a templom tetejét. „Egy tornádó vágott át a falun, földig rombolta a település felét, csak a külső falak maradtak, tető és ablakok nélkül. A templomnak nincs se tornya, se teteje, és a tornádó autókat vágott családi házakhoz, az embereknek nem volt hova menekülniük” – fogalmazott Babisz.

A régióban legalább 121 ezer háztartás maradt áram nélkül, de leállították a gázszolgáltatást is, hogy elkerüljék az esetleges robbanásokat. A régióban áll a vasúti közlekedés, és járhatatlan a Brno–Olmütz autópálya is.

A rendőrség a tornádó által érintett településeket lezárta, hogy megakadályozza az esetleges rablásokat. Azt kérik, senki ne menjen a területre. Szlovákiából és Ausztriából is érkezett segítség, de a cseh hadsereget is a helyszínre küldték. Kutyás keresőcsapatokkal kutatják át a romokat. Jan Hamáček belügyminiszter bejelentette, hogy válságstáb alakul a munkálatok irányítására.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!