Teniszlabda nagyságú jégeső okozott milliárdos károkat Ausztriában

2021. június 25. – 06:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország mellett Ausztriában is nagy vihar volt csütörtökön.

Sok helyen – például Hollabrunnban – teniszlabda nagyságú jégeső csapott le.

Jelenleg 28 millió euróra, azaz nagyjából 9,8 milliárd forintra becsülik a mezőgazdasági károkat. A legtetemesebb része (mintegy 19 millió euró) a Csehországgal és Szlovákiával határos Alsó-Ausztriában keletkezett. Különösen Zwettl, Gmünd, Tulln, Hollabrunn és Mistelbach járások voltak érintettek, de Neunkirchen és Bruck an der Leitha járásokból is jelentettek károkat.

„A gabonától a borszőlőig összesen mintegy 26 000 hektáron keletkezett kár. A szántóföldi növényállomány sok helyütt felismerhetetlenné vált” – összegezte Josef Kaltenböck, az osztrák mezőgazdasági biztosító Alsó-Ausztria keleti régióvezetője az MTI beszámolója szerint.

A Csehországgal és Németországgal határos Felső-Ausztriában már kedden is mintegy 22 millió eurós mezőgazdasági kárt mértek a heves jégeső miatt. A csütörtöki vihar még kilencmillió eurót tett rá. „Minden mezőgazdasági termény érintett, az őszi árpa a fő termény – a kár mértéke a teljes veszteségig terjed” – mondta Wolfgang Winkler, a biztosító regionális vezetője.

Ugyancsak nagy vihar volt a lengyelországi Małopolskaban csütörtök délután. A jégeső mellett több település felett is átvonult egy tornádó, amely több épület tetejét leszakította és fákat döntött ki. Sérültről egyelőre nincs hír, de sokan vesztették el az otthonukat.

Csütörtök este tornádó pusztított Csehország és Szlovákia határán, Dél-Morvaországban. Kétszáznál is több sérültet láttak el a kórházakban, és halálos áldozatok is vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!