Átverés volt, hogy tízes ikreket szült egy dél-afrikai nő

2021. június 24. – 10:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két hete a Telexen is hírül adtuk a BBC nyomán, hogy Dél-Afrikában Gosiame Thamara Sithole tízes ikreknek adott életet, és ezzel új világrekordot állított fel. Egy nyomozás viszont azt derítette ki, hogy Sithole nemhogy tíz, de egyetlen gyereket sem szült mostanában.

A dél-afrikai Gautengi provincia kormány adott ki egy közleményt, amelyben azt írták, hogy egyetlen kórházukban sem regisztráltak tízes ikreket, és egy orvosi vizsgálat azt is megállapította, hogy a 37 éves nő mostanában nem volt terhes.

A BBC szerint azt is közölték, hogy a nőt a mentálhigiénés törvény alapján megfigyelés alatt tartják, és pszichológiai segítséget nyújtanak neki. Arra nem tért ki a közlemény, hogy Sithole milyen megfontolásból találta ki a történetét a tízes ikreiről.

A rekordszülésről az Indenpedent Online számolt be először, amelynek főszerkesztője, Piet Rampedi egy templomban találkozott még decemberben Sithole-lal és élettársával, Teboho Tsotetsivel. Májusban aztán újra beszélt a házaspárral, akik azt mondták, hogy nyolcas ikreket várnak. A lap június 8-án Tsotetsire hivatkozva közölte a tíz gyermek megszületését. Ő azt mondta, Sithole egy sms-ben számolt be a szülésről, de ő sem látta a gyerekeket, mert a koronavírus miatt életben lévő korlátozások miatt nem mehetett be a kórházba.

A hírt megjelentető Rampedi is csak Whatsapp-üzenetre támaszkodott, az állítást ő sem ellenőrizte le a kórházban. Később a helyi polgármester is közzétette a rekordszülést, de őt is csak szóban tájékoztatta a család.

A tíz gyerek híre sokakat megmozgatott, özönleni kezdtek az adományok, több százezer dollárnyi összeget ajánlottak fel nekik. A történet azonban gyanússá vált, mert a hírekben nem közölték, hogy melyik kórházban születtek meg a babák, miközben több egészségügyi intézmény tagadta, hogy érintettek lennének.

A házaspár is összeveszhetett, mert Tsotetsi a szülés után egy héttel azt jelentette be, hogy felesége eltűnt, és ezért ne küldjenek már nekik több adományt. Sithole pedig azzal vádolta meg a férfit, hogy anyagi hasznot akar húzni a babákból.

Az ügy végére az tett pontot, hogy szociális munkások megtalálták Sithole-t, és sikerült elvinniük kórházi vizsgálatokra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!