Örményország: Pasinján győzelmet hirdetett, Kocsarján csalást emleget, Jerevánban ramazúri várható

2021. június 21. – 07:34

frissítve

Örményország: Pasinján győzelmet hirdetett, Kocsarján csalást emleget, Jerevánban ramazúri várható
Nikol Pasinján győztesnek hirdette magát Fotó Celestino Arce/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már a kampány is durva volt az azeriekkel szemben elveszített háború után, az első eredmények után is tüntetések, összecsapások várhatóak.

Nikol Pasinján ügyvezető miniszterelnök az előző napi örményországi választások győztesének hirdette pártját hétfő hajnalban, fő riválisa, Robert Kocsarján volt államfő azonban az állítólagos csalások miatt nem ismerte el az előzetes eredményeket.

Az AFP francia hírügynökség szerint a szavazatok 62 százalékos feldolgozottsága alapján Pasinján pártja, a Polgári Szerződés 57,1 százalékot szerzett, míg a Kocsarján vezette szövetség, az Armenia mindössze 19,3 százalékot – írja az MTI.

A voksolást azért kellett kiírni, mert súlyos belpolitikai válsághoz vezetett az egykori szovjet köztársaságban, hogy a szomszédos Azerbajdzsán tavaly ősszel nagy területeket foglalt el a vitatott hovatartozású, addig nagyrészt örmény ellenőrzés alatt álló, többségében örmények lakta Hegyi-Karabahban.

A hat héten át tartó harcokban 6500-an haltak meg, és Örményországban tömegtüntetéseken követelték a kormány lemondását, azt skandálva, hogy a kormány elárulta az örmény nemzeti ügyet. Nikol Pasinján miniszterelnök végül, a feszültséget enyhítendő, lemondott, és új választásokat írtak ki.

Mint beharangozó cikkünkben írtuk, Pasinján a hadsereget és a korrupciót okolta a vereségért, Kocsarján pedig Pasinjánt. A két politikus nem szereti egymást, Pasinján számára élet-halál kérdése, de legalábbis „szabadság”-harc volt a választás, mert Kocsarján korábban már bebörtönöztette Pasinjánt és most is ezt ígérte a választóknak.

„Már láthatjuk, hogy meggyőző győzelmet arattunk a választáson, és meggyőző többségünk lesz a parlamentben”

– jelentette ki Pasinján, és hétfő estére Jereván központjába hívta a támogatóit. Amikor a kormányfő megérkezett pártja kampányközpontjába, a tömeg óriási tapsviharral fogadta, miközben azt skandálta, hogy „Győzelem!”.

Kocsarján már a szavazatszámlálás során tiltakozását fejezte ki az előre eltervezett csalások miatt, a gyanús esetek alapos kivizsgálását követelve.

„Ezen kérdések teljes körű tisztázásáig a blokk nem ismeri el az eredményeket”

– szögezte le.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint 319 bejelentés érkezett szabálytalanságokról. Több szakértő attól tart, hogy komoly tüntetések, akár zavargások is kirobbanhatnak, miután a meglehetősen kemény választási kampány tovább fokozta a megosztottságot az országban a tavaly őszi hegyi-karabahi konfliktust követő, egyébként is rendkívül feszült időszakban.

Az előrehozott választásokon nagyjából 2,6 millió szavazó adhatta le voksát több mint kétezer szavazóhelyiségben. Az utóbbi napokban a közvélemény-kutatások fej fej mellé mérték a két nagyobb blokkot, a Gallup intézet pénteki felmérése azt mutatta, hogy Kocsarján szövetségére a lakosság 28,7 százaléka szavazna, Pasinján párjára pedig 25,2 százalékuk.