Nyugatra szökhetett a kínai kémelhárítás egyik vezetője

2021. június 20. – 19:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyugatra szökhetett Kína állambiztonsági miniszter helyettese – írja az ausztrál News híroldal kínai antikommunista médiaoldalakra hivatkozva.

Tung Csing-vej február 10-én repülhetett Hongkongból az Egyesül Államokba a lányával. A News szerint a férfi megkereste az amerikai hírszerzést, és fontos információkat adhatott át arról a vuhani laborról, amiről az elmúlt hetekben ismét elterjedt, hogy a koronavírus járvány kiindulópontja lehetett.

Csing-vej a kínai Állambiztonsági Minisztérium elhárítási vezetőjeként dolgozott. Az általa irányított titkos szolgálat alá tartoztak a vírusról szóló korai patogén tanulmányok, a vírus terjedésének modelljei, valamint a vírus kutatásának finanszírozásáról szóló nyilvántartások. Emellett ismerheti az Egyesült Államokban dolgozó kínai kémek nevét és arról is tudhat, hogy a kínai kormány hogyan jutott hozzá a CIA kommunikációs rendszeréhez.

Ha igazak a híresztelések, Csing-vej lenne a Kínai Népköztársaság valaha volt legmagasabb szintű disszidense. Dr. Han Lien-csao, a kínai külügyminisztérium volt tisztviselője, aki az 1989-es Tienanmen téri mészárlás után szökött meg az országból, Twitteren írt róla, hogy Csing-vej „elég nagy bomba lehet”.

Az elmúlt hetekben ismét téma lett, hogy egy vuhani laboratóriumból származhat a koronavírus. A laborból származás elmélet mostani erősödése mögött az állhat, hogy egy amerikai hírszerzési jelentés szerint a vuhani virológiai labor három munkatársa is úgy megbetegedett 2019 novemberében, hogy kórházi kezelésre szorultak. Joe Biden elnök felszólítására az amerikai hírszerzés vizsgálja a vírus eredetét, de a a brit hírszerzés ügynökei is elképzelhetőnek tartják a fenti elméletet.

A laborból szökött vírus elméletéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!