54 Celsius-fokot mértek a kaliforniai Death Valley Nemzeti Parkban

2021. június 18. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

Extrém hőhullám sújtja az Egyesült Államok délnyugati részét, Arizona és Kalifornia nagy részére, valamint Nevada és Utah államok déli területeire is figyelmeztetést adtak ki a 40 Celsius-fok körüli nappali hőmérséklet miatt – írja a BBC.

Kaliforniában szükségállapotot hirdetett ki az energiaellátó rendszerrel kapcsolatos aggályok miatt. Gavin Newson kaliforniai kormányzó elmondta, hogy a szombat éjfélig érvényben lévő szükségállapot célja az energetikai infrastruktúra terheltségének csökkentése, energiakapacitás növelése.

Az embereket arra kérik, hogy maradjanak légkondicionált helyiségekben, és kerüljék a napfényt. A kaliforniaiakat arra is felszólították, hogy a csúcsidőszakban takarékoskodjanak az energiával, a légkondikat legfeljebb 25 fokosra állítsák és kerüljék a felesleges világítás használatát is. A nappali hőmérséklet vasárnapig várhatóan 37 és 43 Celsius-fok között alakul majd.

A kaliforniai Death Valley Nemzeti Parkban lévő Furnace Creek látogatóközpont hőmérője csütörtökön 54 Celsius-fokot mutatott.

Furnace Creek látogatóközpont 2021. június 17-én, Kaliforniában – Fotó: Patrick T. Fallon / AFP
Furnace Creek látogatóközpont 2021. június 17-én, Kaliforniában – Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Az arizonai Phoenixben csütörtökön a hőmérséklet elérte a 48 Celsius-fokot, Las Vegasban 46 fokot mértek. Denverben harmadik napja 38 fok körüli a nappali hőmérséklet. A délnyugati államokban mintegy 50 millió embert érint ez az extrém hőség.

„A hőhullámok egyre rosszabbak a nyugati partvidéken. Két, három, négy vagy akár öt ilyen hőhullám is lehet még a nyár vége előtt” – mondta Park Williamst, a Kaliforniai Egyetem éghajlatkutatóját az AP hírügynökségnek.

A térségben igen alacsony a páratartalom, és a száraz kánikula fokozza a bozót- és erdőtüzek veszélyét is. Kaliforniában akkor az aszály, hogy még egy 56 éves rejtély is megoldódhat emiatt, egy kiszáradó tóban egy kisrepülőgép roncsira bukkantak.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass