54 Celsius-fokot mértek a kaliforniai Death Valley Nemzeti Parkban

2021. június 18. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

Extrém hőhullám sújtja az Egyesült Államok délnyugati részét, Arizona és Kalifornia nagy részére, valamint Nevada és Utah államok déli területeire is figyelmeztetést adtak ki a 40 Celsius-fok körüli nappali hőmérséklet miatt – írja a BBC.

Kaliforniában szükségállapotot hirdetett ki az energiaellátó rendszerrel kapcsolatos aggályok miatt. Gavin Newson kaliforniai kormányzó elmondta, hogy a szombat éjfélig érvényben lévő szükségállapot célja az energetikai infrastruktúra terheltségének csökkentése, energiakapacitás növelése.

Az embereket arra kérik, hogy maradjanak légkondicionált helyiségekben, és kerüljék a napfényt. A kaliforniaiakat arra is felszólították, hogy a csúcsidőszakban takarékoskodjanak az energiával, a légkondikat legfeljebb 25 fokosra állítsák és kerüljék a felesleges világítás használatát is. A nappali hőmérséklet vasárnapig várhatóan 37 és 43 Celsius-fok között alakul majd.

A kaliforniai Death Valley Nemzeti Parkban lévő Furnace Creek látogatóközpont hőmérője csütörtökön 54 Celsius-fokot mutatott.

Furnace Creek látogatóközpont 2021. június 17-én, Kaliforniában – Fotó: Patrick T. Fallon / AFP
Furnace Creek látogatóközpont 2021. június 17-én, Kaliforniában – Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Az arizonai Phoenixben csütörtökön a hőmérséklet elérte a 48 Celsius-fokot, Las Vegasban 46 fokot mértek. Denverben harmadik napja 38 fok körüli a nappali hőmérséklet. A délnyugati államokban mintegy 50 millió embert érint ez az extrém hőség.

„A hőhullámok egyre rosszabbak a nyugati partvidéken. Két, három, négy vagy akár öt ilyen hőhullám is lehet még a nyár vége előtt” – mondta Park Williamst, a Kaliforniai Egyetem éghajlatkutatóját az AP hírügynökségnek.

A térségben igen alacsony a páratartalom, és a száraz kánikula fokozza a bozót- és erdőtüzek veszélyét is. Kaliforniában akkor az aszály, hogy még egy 56 éves rejtély is megoldódhat emiatt, egy kiszáradó tóban egy kisrepülőgép roncsira bukkantak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!