Akkora az aszály Kaliforniában, hogy megoldódhat egy 56 éves rejtély

2021. június 16. – 09:02

frissítve

Akkora az aszály Kaliforniában, hogy megoldódhat egy 56 éves rejtély
A Folsom-tóban a kikötő alatt teljesen kiapadt a víz – Fotó: Patrick T. FALLON / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 50 éve eltűnt repülőgép kerülhetett elő a súlyos kaliforniai szárazság miatt kiszáradó tavak egyikéből, írja a BBC. A múlt heti felfedezéssel egy olyan rejtély oldódhat meg, amelyet hosszú ideje próbálnak megfejteni. A roncsok leírása illik arra a Piper Comanche 250-re, amely 1965-ben, újév napján tűnt el.

A Seafloor Systems víz alatti kutatócég tesztberendezése a Sacramento közelében fekvő Folsom-tó fenekének egyik legmélyebb pontján fedezte fel a teljesen épen fennmaradt repülőgépet.

Az 1965-ös szerencsétlenségben négyen haltak meg, köztük a gép pilótája. Az ő holttestét megtalálták, az utasokét nem sikerült, noha 2014-ig keresték őket.

A cég munkatársai először egy szonár műszerrel észlelték a titokzatos tárgyat. „Láttam valamit, ami nem volt szokványos” – magyarázta Tyler Atkinson, a cég egy dolgozója. Közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy egy repülőgépre bukkantak. A tó rendkívül alacsony vízállása tette lehetővé, hogy a csapat jól kivehető képeket készítsen a gép propelleréről és a futóműről.

A helyi seriff hivatala dönt arról, hogy kiemeljék-e a gépet, vizsgálatot nem folytatnak.

A Folsom-tó vízszintje jelenleg a szokásos 38 százalékán áll az államot sújtó történelmi aszály miatt. Gavin Newsom kormányzó múlt héten az 58 megyéből 41-ben vészhelyzetet hirdetett ki a szárazság miatt – írja az MTI. Mint arról mi is beszámoltunk, az Egyesült Államok nyugati, dél-nyugati államainak időjárását egy száraz levegővel kísért hőhullám uralja, a hőmérsékleti csúcsok egymás után dőlnek meg, Phoenixben 47 Celsius-fokot mértek kedden.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!