Óriási a felháborodás Olaszországban, mert a köztévé leadta a felvonóbalesetről készült videót

2021. június 17. – 19:01

Óriási a felháborodás Olaszországban, mert a köztévé leadta a felvonóbalesetről készült videót
Fotó: Getty Images Europe

Másolás

Vágólapra másolva

Heves közéleti tiltakozást váltott ki Olaszországban, hogy az olasz közmédia egyik tévéadója, a Rai 3 egy híradójában bemutatott egy videót, ami a május 23-án történt felvonóbalesetről készült – írja a BBC hírportálja. A felvételt azóta más olasz médiumok is közölték.

A baleset az ország északi részén történt, a felvonó a Lago Maggiore tótól vitt volna fel turistákat a Mottarone hegyre. A fenti állomáson üzemelő kamera felvétele szivárgott ki a médiához, a Rai 3 ezt úgy publikálta, hogy kitakarta az áldozatokat. A videón az látható, hogy a felvonókabin már majdnem felér az állomásra, de akkor hirtelen meglódul, és nagy sebességgel elkezd visszafelé haladni, majd egy pillérnél leválik a kábelről és a mélybe zuhan. A kabinban 15 ember tartózkodott, 14-en meghaltak, köztük gyerekek is.

Az esetet vizsgáló ügyészség részétől Olimpia Bossi ügyész reagált a történtekre, és „teljesen helytelennek” nevezte a videó publikálását. Bossi arra is kitért, hogy tudtak a felvételről, de kegyeleti okokból nem osztották meg az áldozatok családjaival, és a publikálást is megtiltották. Az olasz közmédia, a Rai elnöke, Marcello Foa is elítélte a történteket. Úgy nyilatkozott, hogy ő mindig tiszteletben tartotta a szerkesztői döntéseket, és igyekezett nem kommentálni nyilvánosan azokat, de ebben az esetben nem hallgathat. „Figyelembe kellett volna venni etikai szempontokat és az áldozatokat és azok családjait megillető tiszteletet” – fogalmazott. Hasonlóan nyilatkozott a baleset helyszínének polgármestere is, valamint több olasz politikus. A felvételt szintén közlő La Stampa újság viszont kiállt a döntése mellett azzal érvelve, hogy a videó „ezer szónál is erősebb, és nyilvánvalóvá teszi, hogy vészfékkel megelőzhető lett volna a tragédia”.

Jelenleg három gyanúsított van őrizetben a baleset miatt, mindannyian a felvonót üzemeltető cégnél dolgoznak. Az ugyanis baleset másnapjára kiderült, hogy a felvonó vészféke nem működött, mert szándékosan kiiktatták, miután a szerkezet korábban többször is ok nélkül megállította a felvonót. Később vallomást tett az a technikus, aki deaktiválta az eszközt. A vészfék feladata éppen az lett volna, hogy egy május 23-ihoz hasonló balesetnél megfogja és megtartsa a kabint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!