Lezuhant egy felvonó Olaszországban, tizennégyen meghaltak

2021. május 23. – 14:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Többen meghaltak egy balesetben Észak-Olaszországban, a Lago Maggiore tónál, Stresa közelében, amikor lezuhant egy felvonó egyik kocsija. A baleset után nagyjából három órával az olasz közmédia hírműsora, a RAI News 13 halálos áldozatról írt. Beszámolójuk szerint kilenc áldozatot a kabinban találtak meg, a többieket a szerencsétlenség helyszínén, a kabin környékén.

Az olasz alpesi mentőszolgálat jelentése szerint a sérültek között volt két gyermek, egyikük 5, a másikuk 9 éves. Az idősebb gyermeket újra kellett éleszteni, intubálták és hat percen át szívmasszázst is kapott, de nem sikerült megmenteni az életét.

Frissítés 22:20: A BBC arról ír, hogy tizennégyen vesztették életüket a balesetben. Az 5 éves gyermek eszméleténél volt, amikor a torinói kórházba szállították, többszörös törések miatt műtéten esett át, az állapota továbbra is életveszélyes – közölte a kórház. „Az áldozatok között külföldi állampolgárok is voltak” – mondta Marcella Severino, Stresa polgármestere a RAI televíziónak.

Frissítés 2: A RAI News beszámolója szerint az áldozatok közül öten voltak izraeli származásúak: egy Paviában élő pár és a kétéves gyermekük, valamint egy 71 éves nő és a 80 éves párja. Egy 22 éves iráni származású férfi is meghalt a balesetben. A többi áldozat olasz, ketten a calabriai Cosenzából, ketten Piacenzából, hárman pedig a közeli Vareséből érkeztek Stresába vasárnap. Egy holttestet még nem azonosítottak.

A baleset a Stresa nevű üdülőhely közelében történt, amely a tó partján fekszik. A felvonó kabinja a svájci 20min.ch híre szerint nagy magasságból zuhant le. A RAI News beszámolója szerint a célállomás közelében, nagyjából 100 méterrel az utolsó pilon előtt történt a baleset. Az esetről egy képet is közzétett a mentőszolgálat Twitteren:

A kabin egy erdős részre zuhant, a meredek terepviszonyok akadályozták a mentést. A hatóságok lezárták a mintegy 1420 méter magas Mottarone-hegyre vezető utakat a mentési munkálatok megkönnyítése érdekében, aminek során helikoptereket is bevetettek.

A Stresa-Morratone felvonó elsősorban a tó partján lévő helyről szállítja a turistákat. Az 1400 méteres magasságig vezető út körülbelül 20 percet vesz igénybe. A Tagesschau.de cikke szerint a felvonót öt évvel ezelőtt újították fel. A működését csak nemrég kezdte újra, mivel a koronavírus-járvány miatti zárlat idején, az összes többi olaszországi felvonóhoz hasonlóan ezt is leállították.

A verbaniai ügyészség többrendbeli emberölés miatt indított nyomozást. „Egyelőre többrendbeli emberölés és gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt folytatunk eljárást, a közlekedés biztonsága elleni támadás bűntetteinek ügyét is vizsgálnunk kell” – mondta Olimpia Bossi ügyész. A drótkötélpályát egy nappal korábban nyitotta meg, akárcsak más olaszországi felvonókat, miután a járvány miatt több mint egy évig üzemen kívül voltak.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!