Elhalasztják a vitatott dél-karolinai kivégzéseket

2021. június 17. – 14:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mégsem végzik ki júniusban Dél-Karolinában Brad Sigmont és Freddie Owent, azt a két halálraítéltet, akiket az állam új törvényét alkalmazva villamosszékbe küldtek volna a halálos injekcióhoz szükséges méreg tartós hiánya miatt.

Miután Dél-Karolinában elfogyott az injekcióknál használt méreg, az elmúlt tíz évben egyetlen kivégzést sem hajtottak végre, de idén tavasszal, szinte napra pontosan a legutolsó dél-karolinai kivégzés tizedik évfordulóján, megszavaztak egy törvényt, ami új helyzetet teremtett. Ez a villamosszéket tette meg alapértelmezett kivégzési módszernek. A törvény a méreginjekciót olyan választási lehetőségként kezeli, ami csak akkor áll nyitva, ha éppen rendelkezésre áll a szükséges szer. Egyébként pedig bevezette alternatívaként a kivégzőosztag által végrehajtott, golyó általi halált, de míg a villamosszék használatra kész, az államban egyelőre még nincsenek meg a gyakorlati feltételek golyó általi kivégzéshez.

Sigmon kivégzése péntekre, június 18-ára, Owené 25-ére volt kitűzve. A dél-karolinai legfelsőbb bíróság azonban szerdán megakadályozta mindkét tervezett kivégzés végrehajtását, azon az alapon, hogy az elítélteknek joguk van megválasztani a kivégzésük módját. A bíróság döntése szerint az elítélteket nem lehet kivégezni mindaddig, amíg valós választási lehetőségként nem tudják biztosítani nekik a golyó általi halált, számolt be róla az AP hírügynökség.

Sigmonról, Owenről és az új törvényről itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!