Gyújtóléggömbök és légicsapás: kiújult harcok Izrael és a Hamász között

2021. június 16. – 05:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael szerdára virradó éjjel légicsapásokat mért a Gázai övezetben a Hamász palesztin dzsihadista szervezet katonai létesítményeire. A zsidó állam ezt válaszul lépte arra, hogy kedden a Gázai övezetből a Hamászhoz köthető szélsőségesek gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömbök tucatjait indították Izraelbe. A Hamász léggömbjei legalább 25 helyen okoztak tüzet zsidó települések földjein.

Ezek voltak az első incidensek május 21-e óta, amikor Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezet tűzszünettel véget vetett a május első felében folyt 11 napos légi háborúnak. Abban a Hamász rakéták százaival támadta Izraelt, az pedig légitámadásokkal válaszolt.

Robbanás fényei Gázában a június 16-i izraeli légicsapás után – fotó: Mahmud Hamsz / AFP
Robbanás fényei Gázában a június 16-i izraeli légicsapás után – fotó: Mahmud Hamsz / AFP

Izrael nyilatkozatban megerősítette szerda hajnalban a légitámadások hírét. Palesztin források szerint a légicsapások során a Gázai övezetben található Chan Junis városban legalább egy célt eltaláltak – írja a Spiegel.de. A nemzetközi hírügynökség szerint arról egyelőre nem tudni, hogy a támadásoknak van-e áldozatuk bármely oldalon, és ha igen, mennyi.

Azt viszont igen, hogy akkor legalább 17 palesztin megsérült, amikor az izraeli nacionalisták kedd délután Jeruzsálem óvárosában tartottak zászlós felvonulást. A felvonulók izraeli zászlókat lengettek. Egyesek pedig azt skandálták, hogy „halál az arabokra”. Az izraeli megmozdulást Benjámin Netanjahu volt konzervatív miniszterelnök hívei szervezték.

A két legnagyobb palesztin frakció, a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász és a Ciszjordániát vezető Fatah válaszul „harag napját”, vagyis tiltakozó akciót hirdetett. A Jerusalem Post című helyi lap hétfőn közölte, hogy az izraeli hadsereg ennek hatására további csapatokat vezényelt Ciszjordániába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!