Ultranacionalista izraeliek vonultak Jeruzsálemben, a rendőrség összecsapott a palesztin ellentüntetőkkel

2021. június 15. – 22:19

frissítve

Ultranacionalista izraeliek vonultak Jeruzsálemben, a rendőrség összecsapott a palesztin ellentüntetőkkel
Palesztin ellentüntetők a Damaszkuszi kapunál várták az ünneplőket, de a rendőrség még a menet megérkezése előtt feloszlatta a tömeget – Fotó: Mostafa Alkharouf / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden ünnepelték Izraelben, hogy az ország 1967-ben megnyerte a hatnapos háborút, így megszerezve Jeruzsálem keleti részét – írja a BBC. Az ultranacionalista ünneplés úgy zajlik, hogy a tömeg izraeli zászlókat lengetve, hazafias dalokat énekelve, táncolva vonul végig a főleg muszlimok lakta városrészen.

Ezt az elmúlt hónap eseményei után sok palesztin provokációnak érezte. Az ünneplő tömeg például egy ideig azt skandálta, hogy „halál az arabokra”. Ellentüntetők azt kiabálták, hogy „menjetek haza”. Jair Lapid külügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy a menetet meg kellett rendezni, de a szélsőséges kiabálók szégyent hoztak Izrael népére.

A menetet eredetileg májusban tartották volna meg, de az akkori események miatt elhalasztották. A frissen megválasztott kormány végül zöld utat adott az eseménynek, de a kormánykoalíció részét képező arab párt szerint nem lett volna szabad megrendezni, mert a jelenlegi helyzetben túlságosan provokatív.

A palesztin miniszterelnök elítélte a rendezvényt, a Hamász pedig arra szólította fel a palesztinokat, hogy gyűljenek össze ők is, és lépjenek fel az elnyomók ellen.

Ennek ellenére kevesebben vettek részt a megmozdulásokon, mint májusban, és kevesebb volt az erőszakos összecsapás is. A Hamász héliummal töltött léggömbökkel tűzbombákat indított, amik több tűzesetet is okoztak az ország déli részén.

Egy palesztin tüntető égő lövedéket lendít a rendfenntartók felé egy tüntetésen Gáza keleti részén – Fotó: Mahmud Hams / AFP
Egy palesztin tüntető égő lövedéket lendít a rendfenntartók felé egy tüntetésen Gáza keleti részén – Fotó: Mahmud Hams / AFP

Az al-Dzsazíra szerint a Vörös Félhold azt közölte, hogy 33 palesztin sérült meg a rendőrökkel való összecsapásban. A sérüléseket leginkább gumilövedékek, kábítógránátok és ütések okozták. Több tucat ellentüntetőt könnygázzal zavartak el. A Times of Izrael szerint több tüntető is kövekkel dobálta a rendőröket (ketten könnyebben megsérültek), 17 embert állítottak elő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!