Egy sokmilliós karóráról készült fotó alapján nagyon lefogyhatott Kim Dzsongun

2021. június 9. – 17:32

frissítve

Egy sokmilliós karóráról készült fotó alapján nagyon lefogyhatott Kim Dzsongun
Többek között erre a fotóra alapozzák, hogy Kim Dzsongun lefogyott – Fotó: KCNA / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az észak-koreai rezsim rendkívül titkolózó természete miatt még az országot vezető Kim Dzsongunról is meglehetősen nehéz információkhoz jutni, olyannyira, hogy most épp pár, a dél-koreai székhelyű, de amerikai NK News hírportál által egy luxuskaróráról közölt képre hivatkozva állítja a Bloomberg, hogy Kim Dzsongun jelentősen lefogyott az elmúlt időben. (Az NK News cikkében közelebbi kép is látható az óra szíjáról.)

Az észak-koreai hírekkel, eseményekkel foglalkozó NK News több képet is közölt Kim 12 ezer dolláros (több mint 3,4 millió forintos) IWC Schaffhausen Portofino márkájú svájci karórájáról – az összeállításban viszont nem maga az óra, hanem annak szíjazása volt a legérdekesebb, a frissebb képeken ugyanis úgy látszik, hogy a szokottnál jóval szorosabban volt meghúzva a csuklóján.

A dél-koreai hírszerzés novemberben szöuli törvényhozóknak arról számolt be, hogy Kim körülbelül 140 kilogrammot nyomhat, és nagyjából 50 kilogrammot hízott azóta, hogy 2011-ben hatalomra került, írja az MTI, hozzátéve, hogy a titkosszolgálatok régóta figyelik az észak-koreai vezető súlyát azért, hogy ennek alapján is becsléseket fogalmazzanak meg az észak-koreai rendszer stabilitásáról.

A Bloomberg idézte Colin Zwirkót, az NK News egyik elemzőjét, aki hangsúlyozta, hogy a titkosszolgálatok azért érdeklődnek ennyire Kim súlya iránt, mert szeretnék tudni, mi zajlik a színfalak mögött, betegeskedik-e a vezető, és hogyan befolyásolhatja egészségi állapota a térség biztonságát. Utóbbi különösen fontos annak tükrében, hogy Észak-Korea atomfegyverekkel rendelkezik.

Kim egészsége legutóbb tavaly volt téma, miután a phenjani vezető több mint húsz napig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és kihagyta néhai nagyapja, az államalapító Kim Ir Szen születésnapi emlékünnepségét. Az eset után a nemzetközi médiában hírek röppentek fel arról, hogy esetleg szívműtéten esett át, egyes amerikai lapok pedig arról írtak, hogy a politikus már nincs az élők sorában.

Az észak-koreai vezető mostanában közel egy hónapig nem szerepelt az állami médiában, amely most számolt be arról, hogy hétfőn részt vett a kormánypárt gazdasági ügyekben tartott ülésén – fotók is ekkor készültek róla.

Észak-Korea gazdasága mélyrepülésben van a koronavírus-járvány, az amerikai szankciók és a Kínával folytatott kereskedelem volumenének csökkenése miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!