Német külügyminiszter: Többé nem ejthetnek túszul azok, akik a vétóikkal megbénítják az EU külpolitikáját

2021. június 7. – 16:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány napja írtuk meg, hogy Magyarország megvétózta az EU Kínával szemben, a hongkongi szabadságjogok megsértése miatt tervezett közös nyilatkozatát. Nem ez az első alkalom, amikor a magyar külügy egyedüliként fellépve ilyen módon akadályozza meg az EU közös akcióját: egy hónapja a gázai konfliktussal ugyanez történt, korábban pedig szintén Kína érdekében blokkolta az EU-s fellépést Magyarország.

A magyar külügy fellépéséről a német külügyi államtitkár, Miguel Berger azt írta a legutóbbi vétó után, hogy „Magyarország ismét megvétózott egy EU-s állásfoglalást Hongkongról. Három héttel ezelőtt a Közel-Keletről. A közös kül- és biztonságpolitika nem működhet, ha vétópolitikán alapszik. Komoly vitára van szükség, hogy hogyan kezeljük az ellenvéleményeket, a minősített többség lehetőségét sem kizárva.”

A német külügyminiszter tovább is lépett ebben, és kijelentette, hogy szerinte egész egyszerűen meg kell szüntetni az egyes uniós tagállamok vétójogát, hogy a 27 tagállamú blokkot ne akadályozhassák egyedüliként vétózó országok.

„Többé nem ejthetnek túszul azok, akik a vétóikkal megbénítják az európai külpolitikát”

– mondta Heiko Maas, aki szerint Európa kohéziójával játszanak azok a tagállamok, amelyek így tesznek. Konkrét országot a külügyminiszter nem említett.

„Ezért egészen nyíltan kimondom: a vétónak mennie kell, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy rajtunk is felülkerekedhetnek”

– tette hozzá. (AFP via 444.hu)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!