Putyin aláírta a Navalnijhoz köthető szervezetek tagjait is ellehetetlenítő törvényt

2021. június 4. – 16:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt az alsóház által május végén megszavazott törvényt, amely évekre megfosztja a terror- és szélsőséges szervezetek tagjait vagy alkalmazottait a passzív választójoguktól, vagyis annak lehetőségétől, hogy bármilyen választott tisztséget betölthessenek – írja az MTI.

A módosított jogszabály eredetileg csak a szövetségi törvényhozás képviselői tisztsége esetében vezetett volna be korlátozást, a törvény viszont a státusuktól függően, differenciáltan fosztja meg passzív választójoguktól a szélsőségesnek és terroristának minősített szervezetek vezetőit, tagjait és az ezen csoportok tevékenységében részt vevő más személyeket. A jogszabály értelmében

az érintett szervezetek felszámolásáról vagy tevékenységük betiltásáról szóló bírósági határozat jogerőre emelkedésétől számított öt évig nem választhatók azok, akik alapítók, vezetők, vagy a vezető testület egykori tagjai voltak, az egyszerű tagok esetében pedig három éves eltiltásra lehet számítani.

A moszkvai ügyészség éppen április végén kezdeményezte három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz kötődő szervezet szélsőségessé minősítését, a módosítás értelmében például a börtönbe záratott Navalnijt sem lehet megválasztani. A passzív választójog korlátozásáról rendelkező eddigi törvény azoknak korlátozta a passzív választójogát, akiket szélsőségesnek minősített bűncselekmény miatt ítéltek el, és a szavazás napjáig büntetésüket még nem töltötték le, vagy azt nem engedték el. Súlyos és különösen súlyos bűncselekmény elkövetése esetén a tilalom a letöltés vagy a büntetés törlését követő 10, illetve 15 évig volt érvényes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!