Őrizetbe vették a Tienanmen téri vérengzés gyertyafényes megemlékezésének szervezőjét

2021. június 4. – 08:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vették pénteken Hongkongban az 1989-es Tienanmen téri események évfordulója alkalmából évente megrendezett, gyertyafényes megemlékezés egyik szervezőjét – írta az MTI a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lapra hivatkozva.

Chow Hang-tungot, aki a Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China (Hongkongi szövetség Kína hazafias demokratikus mozgalmainak támogatására) nevű szervezet elnökhelyettese, azzal a gyanúval állították elő, hogy népszerűsíti a nem engedélyezett megemlékezést.

Chow a Facebook-oldalán szombaton közzétett bejegyzésben azt írta, hogy június 4-én este gyertyát fog gyújtani egy olyan helyen, ahol azt mindenki láthatja.

Hongkongban minden június 4-én megemlékeznek az 1989-es Tienanmen téri eseményekre. Ezen a napon a kínai hadsereg a kommunista vezetés utasítására erőszakkal oszlatta fel a tüntetőket. A Pekingben végrehajtott vérengzés áldozatainak számát pár száz és háromezer fő közé becsülik leggyakrabban, de az akkori brit nagykövet szerint a tízezret is elérhette. Kínában tabunak számítanak a Tienanmen téren történtek, ezért ott minden megemlékezést tiltanak.

Őrizetbe veszik Chow Hang-tungot, aki Hongkongban szervezte a Tienanmen téri eseményekre való megemlékezéstFotó: Xinqi Su/AFP
Őrizetbe veszik Chow Hang-tungot, aki Hongkongban szervezte a Tienanmen téri eseményekre való megemlékezéstFotó: Xinqi Su/AFP

Hongkongban eddig viszont szabadon lehetett ilyen rendezvényeket tartani, de mióta visszakerült kínai fennhatóság alá a terület, azóta igyekeznek ezt megnehezíteni, így idén másodjára nem adtak ki engedélyt a megemlékezésre a koronavírus-járványra hivatkozva.

A szervezők ebbe nem nyugodtak bele, és arra kérték a hongkongiakat, hogy „törvényes, biztonságos, békés és ésszerű módon, emlékezzenek hogy az igazság ne tűnjön el”. A virtuális megemlékezésről le kellett mondaniuk, mert azzal valószínűleg megsértenék a tavaly életbe lépett kínai nemzetbiztonsági törvényt.

Szerdán ideiglenesen bezárt a városban működő, a Tienanmen téri eseményeknek szentelt múzeum, miután a helyi hatóságok vizsgálatot indítottak egy, a működési engedélyével kapcsolatos panasz kapcsán. A múzeum üzemeltetője szintén a gyertyafényes megemlékezést szervező szövetség tagja.

Tajvanon is megemlékezéseket tartanak

A tajvani nép sosem felejti el Pekingnek a demokráciapárti tüntetőkkel szembeni brutális fellépését 32 évvel ezelőtt, és kitart a demokrácia mellett – jelentette ki pénteken a tajvani elnök.

Tajvan az 1989-es Tienanmen téri események évfordulója alkalmából minden évben élesen bírálja Kínát, amely az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet a saját részének tartja.

Hiszem, hogy egyetlen, a demokráciára és a szabadságára büszke tajvani sem fogja elfelejteni ezt a napot. Soha nem feledjük azokat a fiatalokat, akik életüket áldozták a Tienanmen téren 32 évvel ezelőtt ezen a napon, illetve azokat a barátainkat, akik minden évben gyertyafényes megemlékezést tartanak az évfordulón Hongkongban – írta Facebook-bejegyzésében Caj Jing-ven.

A szárazföldi Kínával kapcsolatos ügyekért felelős tajpeji tanács csütörtökön felszólította Pekinget, hogy hajtson végre valódi politikai reformokat, és adja vissza a hatalmat a népnek.

A Reuters hírügynökséghez eljuttatott közleményében Kína tajvani ügyekért felelős irodája azt vetette Tajpej szemére, hogy a sziget vezetése Kínát gyalázza és támadja ahelyett, hogy a Tajvanon megugrott koronavírus-fertőződések számával foglalkozna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!